Начин на приготвяне
Форма за торта със свалящ се борд 18-20 см.
Накиснете желатина в 20-30 мл студена вода. Нарежете козунака на филии и ги подредете плътно във формата.
Изцедете сока на един портокал и сиропирайте с него козунака.
Смесете сметаната, прясното мляко и захар на вкус. Количеството на захарта зависи от предпочитанията ви. Аз ползвах подсладена сметана и сложих само 3 с.л. захар. Сложете сместа на котлона да заври.
В друга купа разбийте жълтъците.
Щом млечната смес заври, отместете я от котлона и прибавете на тънка струя жълтъците, като бъркате непрекъснато.
Върнете на котлона и бъркайте докато кремът се сгъсти. Това ще ви отнеме няколко минути. След това го оставете леко да се охлади.
В съд на водна баня сложете желатина да се втечни. Когато е готов го добавете към крема.
Разбъркайте и сложете в хладилника за 20 минути. Периодично разбърквайте, за да не се получи коричка.
Залейте козунака с охладения крем и сложете отново в хладилник за 1 час.
Щом кремът се стегне пригответе глазурата. Загрейте сметаната и малко преди да заври начупете в нея шоколада. Махнете от котлона и бъркайте до пълното му разтваряне.
Добавете една чаена лъжичка олио. С получената глазура залейте тортата.
Измийте и нарежете ягодите на половинки.
Декорирайте тортата с тях и поръсете с филиран бял шоколад.
Покрийте козуначената торта с фолио за свежо съхранение и я върнете в хладилника за още няколко часа.