Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Козуначен Сладкиш»Козуначена торта с крем брюле и ягоди

Козуначена торта с крем брюле и ягоди

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Козуначена торта с крем брюле и ягоди
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
04/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • козунак - 250 г
  • портокали - 1 бр. (само сока)
  • крем
  • яйца - 4 бр. (само жълтък)
  • течна сметана - 250 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 3 с.л.
  • желатин - 5 г
  • глазура
  • шоколад - 50 г
  • течна сметана - 50 мл
  • олио - 1 ч.л.
  • ягоди - 250 г
  • бял шоколад - филиран
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Форма за торта със свалящ се борд 18-20 см.

Накиснете желатина в 20-30 мл студена вода. Нарежете козунака на филии и ги подредете плътно във формата.

Изцедете сока на един портокал и сиропирайте с него козунака.

Смесете сметаната, прясното мляко и захар на вкус. Количеството на захарта зависи от предпочитанията ви. Аз ползвах подсладена сметана и сложих само 3 с.л. захар. Сложете сместа на котлона да заври.

В друга купа разбийте жълтъците.

Щом млечната смес заври, отместете я от котлона и прибавете на тънка струя жълтъците, като бъркате непрекъснато.

Върнете на котлона и бъркайте докато кремът се сгъсти. Това ще ви отнеме няколко минути. След това го оставете леко да се охлади.

В съд на водна баня сложете желатина да се втечни. Когато е готов го добавете към крема.

Разбъркайте и сложете в хладилника за 20 минути. Периодично разбърквайте, за да не се получи коричка.

Залейте козунака с охладения крем и сложете отново в хладилник за 1 час.

Щом кремът се стегне пригответе глазурата. Загрейте сметаната и малко преди да заври начупете в нея шоколада. Махнете от котлона и бъркайте до пълното му разтваряне.

Добавете една чаена лъжичка олио. С получената глазура залейте тортата.

Измийте и нарежете ягодите на половинки.

Декорирайте тортата с тях и поръсете с филиран бял шоколад.

Покрийте козуначената торта с фолио за свежо съхранение и я върнете в хладилника за още няколко часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка: