Начин на приготвяне
Агнешките дреболии се сваряват в 500 мл. вода. След като се охладят се нарязват на ситно, а бульонът от варенето се запазва.
Зеления лук нарязваме на ситно. Чорбаджийските чушки нарязваме на шайби. Ориза накисваме за 20 минути.
Агнешкото месо се нарязва на късчета и се запържва в сгорещеното масло.
Изваждаме с решетъчна лъжица в чиния. В същата мазнина задушаваме първо бялата част от лука, като доливаме лъжица-две от бульона.
Прибавяме отцедения ориз, чорбаджийските чушки, настърганите домати, зелената част от лука.
Връщаме месото, нарязаните дреболийки и нарязания на ситно магданоз. Овкусяваме със сол и черен пипер и доливаме от горещия агнешки бульон.
Ястието се задушава на слаб огън за около 10-12 минути.
Разпределяме ястието в гювечета, като добавяме по една чеснова скилидка. Поръсваме с разтопено масло и червен пипер. По желание можете да прибавите по една люта чушка в порция.
Запичаме в силно загрята фурна за около 25 минути.
По желание можете да настържете кашкавал или да прибавите по 2-3 топки моцарела и пак да запечете.
Става чудно вкусно, но в моето семейство се предпочита без млечни продукти.
Поднасяме кавърмата топла, защото маслото на повърхността изстива бързо.
С агнешки дреболии препоръчваме да опиташ нашата класическа дроб-сарма, а пък ако обичаш кавърма, опитай непременно и рецептите ни за пилешка кавърма или тази вкусна свинска кавърма.