Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Козуначени гевречета с маково семе

Козуначени гевречета с маково семе

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Козуначени гевречета с маково семе
Снимка: Даниела Русева
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Не знаете какво са наистина вкусни гевречета, докато не опитате тези гевречета с маково семе"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 220 мл
  • захар - 130 г
  • мая - 10 г /суха/
  • масло - 70 г
  • олио - 30 мл
  • сол - 1 - 2 щипки
  • ванилия - 2 прахчета
  • още
  • жълтъци - 1 бр за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • маково семе - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 500 г от брашното заедно със сухата мая в дълбока купа.

Разбийте яйцата и белтъка заедно със захарта с вилица или с тел и ги прибавете към брашното. Прибавете затопленото мляко, а после щипка сол и ванилията.

Разтопете маслото, но да не е горещо, като по малко прибавяйте към сместа, обирайки постепенно от брашното, като разбърквате сместа с пръсти в една посока.

Замесете меко тесто, прехвърлете го на плота и го доомесете до гладко, като прибавяте по малко на етапи от останалото брашно и по малко от олиото, докато спре да лепне.

Сложете тестото в купа намазана с олио, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса около 50-60 минути, докато тестото удвои обема си.

Премесете втасалото тесто върху плота намазан с олио и след това го разделете на две части. Всяка част разделете на 6 части или общо 12 части, които оформете като топчета, без да ги валяте в длани, а просто разтегляйте с пръсти и подпъхвайте отдолу от тестото до образуване на хубаво топче..

Всяко топче разтеглете като дълъг фитил 30-40 см. Завържете фитила, а стърчащите два края пресучете като въже и оформете като геврече.

Подреждат се върху хартия за печене. Аз ги сложих в голямата тава 9 броя.

ЗАБЕЛЕЖКА: Останаха ми три топчета. Тях ги сложих в 3 формички за мъфини. Всяко топче разделих по на 3 малки топченца с големина на малък орех.

Във всяко малко топче сложих по едно кубче шоколад за готвене. Така оформени, сложих в една мъфинова чашка по три топчета едно до друго.

Мъфиновите чашки поставих измежду гевреците, за да изпека всичко заедно.

Покрити с фолио, отново се изчакват да втасат за около 30-40 минути.

Намажете гевречетата с жълтък, размесен с лъжица прясно мляко. Отгоре поръсете с кристална захар и маково семе. Изпечете козуначените гевречета в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване за 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: