Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Солен пай с круши и сирена

Солен пай с круши и сирена

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Солен пай с круши и сирена
Снимка: Храна за Душата
9 / 16с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Гарантирано блаженство за небцето във всяка една хапка - опитайте и ще се уверите и сами"

Необходими Продукти

  • За масленото тесто
  • брашно - 1 и ½ ч.ч.
  • масло - 250 г
  • вода - 2 - 3 с.л.
  • сол
  • 
За плънката
  • круши - 3 бр.
  • лимон - 1 бр.
  • козе сирене - 200 г
  • крема сирене - 300 г
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете студеното масло на кубчета и поставете в блендера. Добавете брашното, щипка сол и 2-3 с.л. вода.

Блендирайте до получаване на гладко и еднородно маслено тесто. Прехвърлете на плота и премесете на ръка за кратко. Оформете на топка, увийте в прозрачно фолио и приберете тестото в хладилника за 30 минути.

Почистете и обелете крушите и ги нарежете на кубчета. Поръсете плодовете с лимонов сок, за да не потъмнеят.

Смесете в купа кравето сирене и крема сиренето. Настържете и добавете и кората на лимона. Смесете добре и прибавете крушите. Разбъркайте плънката и оставете настрана.

Извадете масленото тесто от хладилника. Разделете на две равни части. Приберете едната отново в хладилника. Разточете половината на лист с дебелина от ½ сантиметър и размерите на формата, в която ще печете пая.

Прехвърлете листа във формата и притиснете добре по стените на съда. Изрежете излишното тесто по ръбчетата с остър нож. Направете дупчици с вилица по тестото и прехвърлете в загрята фурна на 200 градуса за 10-12 минути.

Извадете запечената основа от фурната и охладете за кратко.

Разточете втората половина, която ще послужи като капак за соления пай. Сипете плънката от круши и сирене върху основата, заравнете с шпатула и покрийте с горната кора. Притиснете краищата ѝ към ръбовете на формата, за да не се отвори паят по време на печенето, и изрежете с нож излишното тесто.

Направете дупчици с вилицата, за да излиза парата по време на печенето, прехвърлете пая във загрята фурна и печете на 200 градуса за 30-35 минути.

Соленият пай с круши и сирена е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: