Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с ягоди и козунак без печене

Шоколадова торта с ягоди и козунак без печене

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Шоколадова торта с ягоди и козунак без печене
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
8
"Старият козунак е само повод да изненадате семейството си с тази великолепна Шоколадова торта с козунак без печене"

Необходими Продукти

  • козунак - 1 ч.ч., стар
  • бисквити - 1 голям пакет Закуска, какао (290 г)
  • пудра захар - 1/2 ч.ч.
  • масло - 250 г
  • какао - 1/2 ч.ч. тъмно
  • прясно мляко - 300 мл
  • ром - 2 - 3 с.л.
  • лешници - 1 ч.ч.
  • За ганаша
  • черен шоколад - 150 г кувертюр
  • сметана - 100 мл
  • масло - 1 с.л.
  • ягоди - 20 бр.
  • маточина - листенца за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо блендираме изсушения козунак на трохи. По същия начин процедираме и с лешниците. След като ги смелим, те ще станат малко по-малки като количество. Вие може да сложите повече или по-малко ядки, можете да ги замените с орехи, въпрос на вкус.

В купа смесваме пудрата захар (ако ползвате не много сладък козунак, също може да увеличите количеството, но в рецептата има други сладки елементи и лично аз не смятам за нужно), мекото масло, лешниците, трохите, какаото, топлото мляко и рома.

Ако не искате да е ром, може да изберете ванилия, но комбинацията с ягоди и уханието на ром е перфектна.

Разбъркваме всичко, като получаваме крем, който трябва да е вкусен сам по себе си.

Във форма с ринг, предварително намазана с масло, подреждам ред бисквити, ред крем. Ако желаете, можете да поръсите бисквитите с малко прясно мляко или с компот от ягоди. Аз предпочитам да е по-сочна.

Върху всеки пласт бисквити подреждам нарязани на шайби ягоди. Завършваме с крема и го заглаждаме равномерно.

Поставяме тортата с козунак за кратко в хладилника.

През това време си приготвяме ганаша. Разчупваме шоколадовия кувертюр и го поставяме в купа. Загряваме съд с вода и я поставяме върху него, като правилото е дъното ѝ да не докосва кипящата вода. Прибавяме леко загрятата сметана и разбъркваме, докато се разтопи шоколадът.

Прибавяме маслото и сваляме съда от котлона.

След като леко се охлади, потапяме няколко ягоди за гарнирането на шоколадовата торта. Поставяме ги в камерата.

Изсипваме шоколадовия ганаш в пош и разпределяме шоколада върху тортата.

Оставяме шоколадовата торта да пренощува в хладилника, за да стегне.

На следващия ден сме готови за аранжирането. Внимателно изваждаме ринга, поставяме шоколадовите ягоди отгоре, а останалите режем на половина и поставяме по края.

Аранжираме с ягодови цветчета и макове. Прибавяме и свежи връхчета маточина.

Поднасяме шоколадовата торта с ягоди и козунак без печене /по рецепта на Люси/ леко охладена.

Източник: Люси Евтимова

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: