Начин на приготвяне
Представям ви изключителен десерт, който всъщност е много прост за направа. Расгулла е индийско лакомство, основата за което е изварата. Препоръчвам ви, за да стане десертът, както трябва, да използвате домашно прясно мляко, за да е с повече масленост, ако не, купете от магазина това с най-голяма масленост.
Слагате на котлона прясното мляко да заври, оставате го да поври за няколко минути и изливате в него чашата вода с оцета в нея.
Разбърквате млякото, докато се пресече, за да може да изкарате изварата от него. Ако не искате да се занимавате с всичко това, си вземете извара с голяма масленост. Когато се пресече прясното мляко, го махате от котлона и го прецеждате през тензух, като изливате вода върху изварата, за да отмиете евентуално, ако е останал в нея оцет.
Изварата я оставяте да престой в тензуха за около 1 час, за да се отцеди от водата. След един час я изваждате от тензуха и я оставяте върху кухненския плот или друга гладка повърхност. Започвате да я мачкате и мажете върху плота все едно мажете с крем. Целта е изварата да стане гладка еднородна смес и без гранули. Навивате я на руло и режете на равни части, от които правите средни по големина топчета (по големи от бонбон).
Следваща стъпка е да сложите на котлона в дълбока тенджера водата, захарта и ванилията за сиропа. Оставяте всичко да заври и захарта да се разтвори във водата. Следваща стъпка е да пуснете топчетата от извара във врящия сироп.
Тук е критичната точка, защото ако не сте размесили добре изварата, за да се получи еднородна смес, топчетата ще се разпаднат в сиропа. И така, пускате ги вътре внимателно, слагате капака и така ги варите на ниска температура за 5 минути.
Разбърквате след петте минути и пак слагате капака за още 5 минути. След изтичането на вторите 5 минути махате капака и оставяте така да врат за 7-8 минути.
И индийското ви сладко изкушение Расгула е готово.
Оставяте да се охлади в хладилника и се сервира в купички, като топчетата се поливат със сироп. Страхотни сиропирани сладки се получават!