Начин на приготвяне
Подготвяме картофите обелени и нарязани на малки кубчета и им добавяме щипка сол. Загряваме олиото и добавяме ситно накълцан лук.
Позапържва се лукът, докато ръбчетата на парченцата се заоблят. Добавяме каймата и я раздробяваме добре, размесвайки с лука.
Овкусяваме с подправките, като внимаваме с количествата, ако каймата е предварително овкусена. Когато месото е почти сготвено, добавяме 2 с.л. доматено пюре или сос и настърганите домати.
Оставяме да къкри 5 минути, като бъркаме. В намазнена тава слагаме картофите и добавяме сместа с каймата. Размесваме ги добре и ако е нужно добавяме 1/2 -1 ч.ч. вода, така че картофите да са почти покрити.
Завиваме тавата с алуминиево фолио и при загрята на 200 градуса фурна слагаме да се пече за 20 мин.
След това махаме фолиото и оставяме да се изпари част от соса за около 10 минути на 190 градуса.
В това време си подготвяме заливката. В купа разбъркваме 2 яйца, добавяме 3 с.л. брашно и киселото мляко.
Когато месото и картофките придобият златист загар, добавяме заливката отгоре, разстиламе я равномерно и продължаваме да печем, докато й се промени цветът и видимо се сгъсти.
Поръсваме отгоре с настърган кашкавал и доизпичаме мусаката за още няколко минути.
Мусаката със свинска кайма и кашкавалена коричка е готова.
Коментари