Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака със свинска кайма и кашкавалена коричка

Мусака със свинска кайма и кашкавалена коричка

VeronikaVeronika
Новак
4379
Мусака със свинска кайма и кашкавалена коричка
Снимка: Veronika
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"За всички, които не знаят - хубавата мусака по кашкавалената заливка се познава"

Необходими Продукти

  • свинска кайма - 500 г
  • картофи - 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • лук - 1 бр. голяма глава или 2 бр. малки
  • олио - 4 с.л.
  • кисело мляко - 385 мл
  • брашно - 3 с.л.
  • кашкавал - 100 г
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвяме картофите обелени и нарязани на малки кубчета и им добавяме щипка сол. Загряваме олиото и добавяме ситно накълцан лук.

Позапържва се лукът, докато ръбчетата на парченцата се заоблят. Добавяме каймата и я раздробяваме добре, размесвайки с лука.

Овкусяваме с подправките, като внимаваме с количествата, ако каймата е предварително овкусена. Когато месото е почти сготвено, добавяме 2 с.л. доматено пюре или сос и настърганите домати.

Оставяме да къкри 5 минути, като бъркаме. В намазнена тава слагаме картофите и добавяме сместа с каймата. Размесваме ги добре и ако е нужно добавяме 1/2 -1 ч.ч. вода, така че картофите да са почти покрити.

Завиваме тавата с алуминиево фолио и при загрята на 200 градуса фурна слагаме да се пече за 20 мин.

След това махаме фолиото и оставяме да се изпари част от соса за около 10 минути на 190 градуса.

В това време си подготвяме заливката. В купа разбъркваме 2 яйца, добавяме 3 с.л. брашно и киселото мляко.

Когато месото и картофките придобият златист загар, добавяме заливката отгоре, разстиламе я равномерно и продължаваме да печем, докато й се промени цветът и видимо се сгъсти.

Поръсваме отгоре с настърган кашкавал и доизпичаме мусаката за още няколко минути.

Мусаката със свинска кайма и кашкавалена коричка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Хубава и подробно написана рецепта!
22.02.2023 22:09