Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодови сладкиши»Обърната плодова пита с праскови

Обърната плодова пита с праскови

Обърната плодова пита с праскови
Снимка: Кулинарна мрежа
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Я подайте онзи буркан с праскови да видите каква вкусотия сме намислили да приготвим днес"

Необходими Продукти

  • за основата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • есенция
  • масло - 80 г на стайна температура
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • какао - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • за крема
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 4 или 5 с.л.
  • праскови - 100 мл сок от компота
  • прясно мляко - 500 мл
  • масло - 50 г
  • сметана - 200 г разбита
  • за декорация
  • праскови - от компота или други плодове
  • желатин - 2 пак.
  • захар - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват, постепенно се добавя захарта, брашното, пресято с бакпулвера и какаото, и есенцията. Слага се маслото. Ако сместа е прекалено гъста, добавете още малко мляко и олио.

Получената еднородна смес се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна в тава с изпъкнало дъно и борд за около 40 минути.

Докато се пече, приготвяме крема. Яйцето се разбива със захарта и брашното, разтворено в сока от прасковите.

Получената смес се смесва с прясното мляко и се вари на котлона до сгъстяване. Когато се свали, се прибавя маслото и разбитата сметана.

Блатът се маже с получения крем и се прибира за около 30 минути в хладилник. Когато кремът стегне, отгоре се редят прасковите от компота или други консервирани плодове.

Желатинът се разтваря в малко студена вода и когато набъбне, се разтопява на водна баня.

Прибавя се захарта и с получената смес се глазират плодовете.

Плодовата пита трябва да престои поне 4 часа в хладилник преди поднасянето.

Източник: Ели Димитрова от Кулинарна мрежа

Обърнатата плодова пита с праскови е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: