Пълнен див заек на фурна

Пълнен див заек на фурна2 / 2
25/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
5
"Тънкости при приготвянето на див заек има, но те са разкрити до една в тази рецепта"

Необходими Продукти

  • див заек - 1 бр. около 1, 5 кг
  • пушена сланина - 200 г
  • зеленчуков бульон - 800 мл
  • бяло вино - 500 мл
  • олио - 100 мл
  • За плънката
  • кренвирши - 200 г
  • гъби - 300 г
  • лук - 200 г, кромид
  • целина - 100 г
  • магданоз - 2 връзки
  • орехови ядки - 200 г
  • За маринатата
  • лук - ½ глава, кромид
  • чесън - 5 г
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 50 г без листа
  • оцет - 400 мл
  • вода - 1 л
  • дафинови листа - 2 бр.
  • карамфил - 5 - 6 зърна
  • захар - 10 г
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете във водата оцета, солта, захарта, черния пипер, дафиновите листа, карамфила и почистените и нарязани на парченца лук, чесън, моркови и целина и варете маринатата в захлупен съд 10 мин.

След като изстине, оставете заека да престои в нея 24 часа, след което го извадете, шпиковайте го с парченца сланина и го напълнете с предварително приготвената плънка от ситно нарязаните лук, магданоз, гъби и кренвирши, настърганата целина и счуканите орехи.

Зашийте заека, изпържете го хубаво в горещото олио, сложете го в керамичен съд с капак, залейте пълнения заек с виното, олиото и бульона, покрийте го с фолио, захлупете го.

Печете пълнения заек на средно силна фурна около 2 часа, след което го обърнете и допечете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: