Начин на приготвяне
Преди да започнем, трябва да направим 3 неща:
- да загреем чугунен грил тиган на максимална степен на котлона за 5 минути;
- да включим абсорбатора, защото при приготвянето се отделя доста мазна пара;
- да включим фурната на 180-200 градуса - за тези, които предпочитат стековете добре изпечени.
Посоляваме рибай стека със сол и черен пипер и поръсваме с 1 супена лъжица зехтин. Размазваме добре с пръст и повтаряме същото и от другата страна.
Слагаме в загретия тиган за минута и половина и завъртаме стека с щипка за печене на 90 градуса от същата страна, за да се получи характерната решетка при изпичане. След още минута и половина обръщаме от другата страна.
Докато се запича, потупваме лекичко отгоре със свежия стрък розмарин, който е много ароматен и придава удивителен вкус на стека, после набождаме на вилица половин скилидка чесън и натъркваме месото, а след това и с маслото.
Завъртаме отново на 90 градуса и продължаваме да потупваме с розмарина. Стека вече е изпечен, но трябва да се жарне и от тънките страни, за да има завършен вид. С шипката за печене се хваща хубаво и се натиска хубаво от всички странични места, които не са имали досег с тигана.
За тези, които харесват добре изпечен стек, тук е моментът да го преместят в тиган с капак и да го сложат в загрятата фурна за 3 минути.
Сосът от печенето се изсипва в купичка, където се добавят 5-6 капки сок от лимона и се разбърква. По желание стекът може да се нареже на жулиени преди сервиране и да се полее със соса.