Рибай стек

NevenaNevena
Новак
1141936
Рибай стек
Снимка: Nevena
2 / 3
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
9 мин.
Общо
24 мин.
Порции
1
"Да, за онзи рибай стек, за който всички казват, че е божествено вкусен, говорим, именно за него"

Необходими Продукти

  • рибай стек - 1 бр. говежди с дебелина около 3.5 см
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 2 с.л.
  • краве масло - 1 кубче колкото 1/2 кибритена кутийка
  • розмарин - 1 стрък свеж
  • лимони - 1/2
  • чесън - 1 скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започнем, трябва да направим 3 неща:

- да загреем чугунен грил тиган на максимална степен на котлона за 5 минути;

- да включим абсорбатора, защото при приготвянето се отделя доста мазна пара;

- да включим фурната на 180-200 градуса - за тези, които предпочитат стековете добре изпечени.

Посоляваме рибай стека със сол и черен пипер и поръсваме с 1 супена лъжица зехтин. Размазваме добре с пръст и повтаряме същото и от другата страна.

Слагаме в загретия тиган за минута и половина и завъртаме стека с щипка за печене на 90 градуса от същата страна, за да се получи характерната решетка при изпичане. След още минута и половина обръщаме от другата страна.

Докато се запича, потупваме лекичко отгоре със свежия стрък розмарин, който е много ароматен и придава удивителен вкус на стека, после набождаме на вилица половин скилидка чесън и натъркваме месото, а след това и с маслото.

Завъртаме отново на 90 градуса и продължаваме да потупваме с розмарина. Стека вече е изпечен, но трябва да се жарне и от тънките страни, за да има завършен вид. С шипката за печене се хваща хубаво и се натиска хубаво от всички странични места, които не са имали досег с тигана.

За тези, които харесват добре изпечен стек, тук е моментът да го преместят в тиган с капак и да го сложат в загрятата фурна за 3 минути.

Сосът от печенето се изсипва в купичка, където се добавят 5-6 капки сок от лимона и се разбърква. По желание стекът може да се нареже на жулиени преди сервиране и да се полее със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: