Начин на приготвяне
Желатинът се поставя в купичка, залива се със студена вода, разбърква се и се оставя настрани, за да поеме водата и да набъбне.
В тенджерка се слага сметаната, захарта и пресятото какао. Сместа се слага на котлона на средна температура, като от време на време се разбърква. На малка струйка се прибавя прясното мляко. Кремът трябва да е гладък и с еднородна консистенция.
Ако желаем може да пуснем в него няколко блокчета шоколад. Когато заври съдът се дръпва от котлона. Набъбналият желатин се разтопява на водна баня и се добавя към какаовия крем.
Накрая панакотата се ароматизира с една капсула ванилия. Сместа се разпределя в намазани с мазнина формички (за по-лесното отделяне на панакотата от чашките при сервиране).
Формичките се поставят в в хладилник за около 6 часа, докато панакотата стегне. Десертът се сервира обърнат в чиния и гарниран със сладко, настърган шоколад или нещо друго по собствен вкус.