Начин на приготвяне
Черешите се слагат в тенджерка. Поръсват се със захарта. Оставят се около 15 минути.
Маслото се разтопява. Брашното се пресява. Към маслото се добавят водата и солта. Добавя се брашното и се замесва маслено тесто. Оставя се в хладилника да почине.
Тенджерката с черешите се слага на котлона на умерена температура за около 5 минути. Целта е да се изпари част от водата. Добавят се брашното и маслото. Разбърква се добре.
Добавя се есенцията ванилия. Фурната се включва на 190 градуса да загрее.
Тестото се разделя на 2 топки, едната от които да е по-малка - за решетката на черешовия пай. По-голямото тесто се разточва малко по-голямо от съда, който ще се ползва, за да има и стенички от тесто за пая.
Слага се в съда, като се притиска е ъгълчетата. След като основата на пая е готова, се изсипва черешовата смес. Останалото тесто се разточва и се нарязва на лентички.
Нарежда се решетка върху черешовата плънка. Пече се в предварително загрятата фурна до златиста коричка.