Начин на приготвяне
В голяма купа смесете брашното със захарта (80 г), ваниловата захар и бакпулвера.
Добавете кубчета студено масло и разтрийте с ръце, докато се получат трохи.
Изсипете заквасената сметана (1 с.л.) и жълтъка в сместа от брашно и оформете тестото на топка. Ако тестото се разпада в ръцете ви - добавете още малко заквасена сметана.
Поставете около 3/4 от тестото във формата с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене.
Разпределете я равномерно с пръсти по дъното и оформете страни с височина 2 см. За да не се намокри основата от тестото, намажете я с белтъка. Останалата част (за решетката на пая) увийте във фолио, придайте й плоска правоъгълна форма и сложете всичко в хладилник за 1 час.
Черешите разбъркайте със захарта (70 г) и нишестето.
Ако използвате замразени череши, не ги размразявайте.
Извадете формата от хладилника, поръсете основата с гриса и изсипете черешите.
Нарежете малката част от тестото на лентички и ги наредете отгоре.
Печете пая в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30-40 минути.
Извадете пая от фурната и оставете да изстине добре във формата.
Английският пай с череши е готов.