Начин на приготвяне
Форма за кейк 40/12 см, изцяло плътно покрита отвътре с фолио, но така че да останат дръжки от него и отстрани, извън формата, за по-лесното изваждане на сладкиша.
Бисквитите от двата вида се слагат в блендер и се разбиват до брашно. Изваждат се в купа и се прибавя разтопеното масло. Много хубаво се разбърква с вилица, за да може маслото да се разпредели правилно в бисквитите.
Сместа се изсипва в дълга кейкова форма 40/12 см, притиска се към дъното и се уплътнява и заглажда с обратна лъжица.
Рикотата се смесва с пудрата захар и се разбърква с шпатула до крем, прибавя се и бадемовата есенция.
Сметаната се разбива до меки върхове, прибавя се цялата смес с рикотата и разбиването продължава, докато се оформят твърди върхове.
Половината от разбитата смес се изсипва върху бисквитите, разхвърлят се половинки череши, нарязани ягоди, шепа-две малини и се посипва плътно с филиран бадем.
Отгоре се изсипва и останалата част от разбитата сметана, заглажда се. Подреждат се бисквити Амарети. Завива с във фолио.
Формата със семифредото се поставя във фризер за 1 нощ.
При сервиране може да се посипе през вилица разтопен шоколад.
Източник: Vale cucina e fantasia
Семифредото с бисквити амарети с пълнеж от череши и ягоди е чуден десерт.