Риба и морски дарове в сос от бяло вино

05/06/2019
"Сянка от смокиня, морски дарове, вино и стари приятели - и вие ли така си представяте Рая "
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо267
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Поставете на котлона 800 мл вода и в нея пуснете чесъна, лука - разполовен, едната клонка мащерка и кубчето рибен бульон (вместо него може да използвате глава и кости от риба, стига да разполагате с такива)

2. Когато водата заври, сложете вътре калмара - почистен и нарязан на кръгчета. Варете, докато морският дар омекне и е напълно готов. В същото време ще е готов и нашият бульон. Ако сте ползвали рибни кости и глава, отстранете ги, прецедете бульона и в него върнете само калмарите. Поддържайте на тих огън горещ.

3. Натъркайте котлета от мерлуза и филетата от риба Меч и другата бяла риба със лимон и сол. В нагорещен тиган с незалепващо дъно и намазнен със 1 с.л. зехтин и маслото запечатайте от двете страни за около минута трите вида риба. Извадете ги и покрийте с фолио, а на тяхно място сложете скаридите и пригответе и тях за минутка от всяка страна. Извадете и тях.

4. Почистете тигана само ако по него има загорели парченца, добре е да продължим да готвим в него с мазнината и есенцията, която са отделили скаридите и рибата, и те да овкусят още по-добре нашия сос.

5. Сипете бялото вино с останалата клонка от мащерка в същият тиган. Изчакайте течността да кипне и добавете домата - нарязан на малки кубчета. Когато омекне и алкохолът се изпари (около минутка) сложете мидите - добре почистени и измити с черупките. Когато се отворят, налейте 1 и 1/2 ч.ч. от бульона, който поддържахме топъл на котлона.

В друга чаша със студена вода разтворете нишестето, така че да няма бучки. Налейте го на тънка струйка в тигана и бъркайте 2 минути, като си доливате още от бульона - сосът не трябва да е гъст, а рядък.

6. Сложете в соса с мидите и приготвените по-рано скариди и риба и гответе под капак на слаб огън 2-3 минути.

7. Преди поднасяне поръсете ястието със ситно скълцан магданоз и още лимонов сок.

Консумирайте това богато плато с риба и морски дарове задължително топло.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар