Истинско домашно приготвено краве масло

Албена АсеноваАлбена АсеноваМастър Шеф68376121566
08/06/2019
"Ако искате само най-доброто за семейството си, пригответе си сами домашно масло, не е никак трудно "
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 170
  • Преглеждания за месеца128
  • Преглеждания за седмицата23
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • каймак - 1 ч.ч.
  • студена вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво и истинско краве масло се получава само от качествено домашно краве мляко. А за да е по-голямо количеството масло, е необходимо млякото да е по-маслено.

Млякото, независимо от количеството, се сварява и се оставя да изстине.

Отгоре се образува плътен слой каймак, който се обира с лъжица и поставя в съд с капак или буркан с капачка. След като се охлади, се прибира в хладилник и ако е хубаво млякото след няколко часа пак се образува каймак. И той се събира и поставя при другия. Съдът се затваря плътно и прибира във фризера.

Необходимо е да се събере повече каймак. Ако варите няколко пъти в седмицата или в месеца прясно мляко, просто събирате каймака и го съхранявате във фризер или камера. Хубаво е да се събере поне една чаена чаша. Вече събраното количество се изважда от фризера и се оставя да се размрази напълно.

Каймакът се поставя в дълбок съд и към него се прибавя около 100 мл ледено студена вода. За по-лесно избиване на маслото се използва миксер. Процедурата отнема между 15 и 20 минути. Също така трябва да се има предвид, че при разбиването сместа много пръска, затова трябва да се избере съд с по-тясно гърло или да има към него капак с отвор за бъркалките.

Приготвянето на маслото преминава през няколко фази. Отначало се образува смес като сметана, после тя става на малки гранули и накрая се получава масло, а около него се е отделила излишната вода.

Маслото се събира, поставя се в съд, притиска се за да излезе останалата вода, измива се и се оставя да се отцеди.

Домашното масло се оформя на топка или калъпче, поставя се в затворена кутия и се съхранява няколко дни в хладилника.

Това е един лесен начин за получаване на свежо, ароматно, истинско домашно краве масло.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
08.06.2019 17:50
Май са искали да пишат МАСЛО......
0
0
Албена Асенова
Да,за масло става дума. Писах за грешката на админа,надявам се да го по правят. Неволна грешка,съжалявам!
0
0
Величка Щърбанова
Това е масло! В магазина е вятър работа, та колкото и прехвалено да е то. И аз всяка седмица си приготвям, но го бия на ръка в три литров буркан. Пред телевизора.... :)
1
0