Начин на приготвяне
Хубаво и истинско краве масло се получава само от качествено домашно краве мляко. А за да е по-голямо количеството масло, е необходимо млякото да е по-маслено.
Млякото, независимо от количеството, се сварява и се оставя да изстине.
Отгоре се образува плътен слой каймак, който се обира с лъжица и поставя в съд с капак или буркан с капачка. След като се охлади, се прибира в хладилник и ако е хубаво млякото след няколко часа пак се образува каймак. И той се събира и поставя при другия. Съдът се затваря плътно и прибира във фризера.
Необходимо е да се събере повече каймак. Ако варите няколко пъти в седмицата или в месеца прясно мляко, просто събирате каймака и го съхранявате във фризер или камера. Хубаво е да се събере поне една чаена чаша. Вече събраното количество се изважда от фризера и се оставя да се размрази напълно.
Каймакът се поставя в дълбок съд и към него се прибавя около 100 мл ледено студена вода. За по-лесно избиване на маслото се използва миксер. Процедурата отнема между 15 и 20 минути. Също така трябва да се има предвид, че при разбиването сместа много пръска, затова трябва да се избере съд с по-тясно гърло или да има към него капак с отвор за бъркалките.
Приготвянето на маслото преминава през няколко фази. Отначало се образува смес като сметана, после тя става на малки гранули и накрая се получава масло, а около него се е отделила излишната вода.
Маслото се събира, поставя се в съд, притиска се за да излезе останалата вода, измива се и се оставя да се отцеди.
Домашното масло се оформя на топка или калъпче, поставя се в затворена кутия и се съхранява няколко дни в хладилника.
Това е един лесен начин за получаване на свежо, ароматно, истинско домашно краве масло.
Ако имате истински масло под ръка, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за маслен пай, маслени бисквити или маслен крем.
Коментари