Начин на приготвяне
Измийте за кратко под течаща вода печурките и ги обелете и нарежете. Гъбите не се накисват или мият продължително, защото губят вкусовите си качества и се напояват с вода, което не е желателно. Доматите също обелете и настържете.
Накълцайте праза и чесъна и ги запържете до омекване в загрятото олио (може да използвате и зехтин за готвене) Използвайте голям и удобен тиган.
Сипете доматите, посолете и бъркайте 2 минути, след което сложете и гъбите и гответе, докато пуснатата от тях течност се редуцира и останат на мазнина.
Тогава сипете ориза, предварително измит. Запържете го за кратко добавяйки към него и ароматните подправки - чубрица, мащерка, шафран, куркума и черен пипер.
Налейте вода толкова, колкото ви указва производителя на пакета - всяка марка и вид ориз изискват различни количества течност. При мен беше достатъчно съотношението 2:1, защото го обичам по-сух, а не прекалено набъбнал и слепнал. Но вие се съобразете с указанията за вашата марка ориз.
След като сте наляли водата, увеличете огъня на максимум и когато заври, намалете до умерен и гответе според инструкциите на пакета. Обикновено от 15 до 20 минути са достатъчни оризът да се свари.
Може да разбърквате леко от време на време, но не бъркайте прекалено, а само толкова, че да не позволявате да залепва. Ако все пак се случва, намалете още огъня.
Преди да свалите от котлона, добавете пикантния пипер на люспи, разбъркайте и покрийте с кърпа за 4-5 минути да се задуши и омекне.
Сервирайте ориза с гъби топъл, като може да консумирате самостоятелно или като гарнитура към различни меса или риба.
Добър апетит!