Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Кекс с пълнозърнесто брашно и ябълки

Кекс с пълнозърнесто брашно и ябълки

Кекс с пълнозърнесто брашно и ябълки
Снимка: Илиана Първанова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Любимият на малки и големи кекс, но в един по-здравословен вариант с ябълки"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ябълки - около 1 ч.ч. / 2 - 3 бр. средни
  • ванилия - 1 п.
  • канела - 1 ч.л. равна
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • шарлан - 6 с.л. + за намазване
  • ядки - по желание (и стафиди)
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С телена бъркалка разбъркваме старателно няколко минути яйцата в голяма купа. Сипваме кафявата захар и ги оставяме разбъркани, за да се разтвори (ако има бучки ги разтрошаваме).

Обелваме и нарязваме ябълките на кубченца. Добавяме ги заедно с канелата, ванилията и шарлана. По желание можем да разнообразим вкусния ябълков сладкиш с шепа натрошени ядки. Равномерно разбъркваме всичко с пълнозърнесто брашно до хомогенност.

Сипваме сместа в тавичка с размер около 25 см диаметъра, която сме намазали с шарлан и напудрили с пълнозърнесто брашно. Слагаме да се пече на 180-200 градуса за около 25-30 минутки.

След като е готов, нарязваме сладкиша на 6-8 парчета, и поднасяме напълно изстинал и поръсен с пудра захар (с помощта на сито или фина цедка).

Още по-вкусен става, ако поднесем нашия кекс с пълнозърнесто брашно и ябълки заедно с чаша прясно приготвено смути от ябълки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: