Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени тиквички на фурна с извара и маслини

Пълнени тиквички на фурна с извара и маслини

Пълнени тиквички на фурна с извара и маслини
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
14/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Разкошни пълнени тиквички в един свеж летен диетичен вариант за онези, които държат на фигурата си"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр. големи
  • шарлан - за намазване
  • сусам - за поръсване
  • За пълнежа
  • извара - 3 с.л. пълни
  • домати - 1 бр.
  • маслини - 9 бр. малки Каламата
  • яйца - 1 бр.
  • тиквички - вътрешната част на 3 бр.
  • копър - няколко стръка
  • хималайска сол - 2/3 ч.л. фина(може 1 ч.л. много равна)
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка млян
  • За соса
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • хималайска сол -   на вкус (по - малко от 1 щипчица)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме хубаво тиквичките, тъй като няма да ги белим и кората трябва да е чиста. Разрязваме ги на две равни части по дължина и с помощта на супена лъжица издълбаваме вътрешността им, нито много дълбоко, нито много плитко - само меката част със семчиците.

Подреждаме ги в тава, предварително намазана с шарлан. Меката част от тиквичките рендосваме и отцеждаме. Правим същото и с домата - само че го нарязваме първо на парчета и тогава го нарязваме на ситно или го рендосваме, като отстраняваме люспата.

Смесваме го с отцедените тиквички и разбъркваме заедно с останалите съставки - извара, нарязани на ситно копър и маслини Каламата, чубрица, черен млян пипер, хималайска сол и яйце. Разпределяме плънката в шестте половинки тиквички и поръсваме със сусам.

Сипваме половин сантиметър вода в тавата, и печем на 250 градуса за около 45 минути. Ако водата в тавичката се изпари напълно по време на печенето, може да долеем още малко.

Докато ястието е във фурната, приготвяме лесния млечен чеснов сос, като разбъркваме киселото мляко с много ситно нарязания чесън и малко сол.

Вместо шприц можем да използваме малко пликче, в което да сипем соса, изрежем много малка дупчица на единия ъгъл и полеем на ленти върху готово изпечените пълнени тиквички. Поднасяме по желание с млечна салата.

Сочни пълнени тиквички на фурна за един бърз летен обяд!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: