Начин на приготвяне
Тортена форма (24 см) се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.
В купата на блендер се слагат бисквитите, шамфъстъкът и разтопеното краве масло. Разбъркват се до получаване на влажен пясък.
Сипва се в тавата и се притиска с дъното на чаша, за да се получи стабилна основа. За чийзкрема рикотата и маскарпонето се разбъркват добре с пудрата захар и ванилията.
Добавят се нарязаните на четвъртинки череши, нарязаният черен шоколад и разтопеният на водна баня желатин.
Сместа се сипва върху бисквитената основа. Десертът се прибира в хладилника да стегне. Продуктите за шоколадовата глазура се слагат в касерола. Загряват се на умерен огън и се бъркат до получаване на гладък крем.
Глазурата се охлажда за 10-15 минути и половината от нея се сипва върху чийзкрема, като се заглажда. Слага се в хладилника да стегне.
Чийзкейкът се изважда от формата и се полива с останалата глазура, предварително затоплена, за да се втечни.
Сладкишът се декорира с цели череши и накълцан шамфъстък по желание. Охлажда се и е готов за сервиране.
Коментари