Начин на приготвяне
Протагонист в тази иначе обикновена и класическа салата ще бъде балсамовата редукция. За да я приготвим в домашни условия, ни е нужен основно и само качествен балсамов оцет, но по желание може да добавите и още аромати като чесън, розмарин, карамфил. Ще приготвим малко повече, отколкото ни е необходимо за една салата, тъй като може да се съхрани в шишенце и да се ползва и за други случаи.
Поставете малък съд със балсамовия оцет и желаните аромати на умерен огън. Варете, докато течността се редуцира наполовина, след това премахнете чесъна, розмарина и карамфила (ако сте ползвали такива) и оставете на тих огън още няколко минути, докато се сгъсти още до желаната консистенция.
Разбърквайте от време на време през целия процес и ако се налага, намаляйте огъня, за да не загаря по дъното.
Почакайте редукцията да изстине и налейте в шишенце.
Когато опитате, ще видите, че киселинността на оцета е изчезнала и имате една автентична балсамова редукция с леко сладникави нотки.
За салатата Капрезе обелете доматите със специална белачка. Нарежете на шайби и същото сторете и с моцарелата.
Подредете под лек наклон редувайки домат, моцарела и така до привършване на продуктите.
Поръсете със сол, едро накъсани пресни босилекови листа, зехтина и балсамовата редукция, която сте приготвили за салатата Капрезе.
Добър апетит!