Начин на приготвяне
Почистете кайсиите от костилките, измийте, отцедете и нарежете на парченца. Поръсете със захарта и оставете да престоят така 3-4 часа. Ползвам от белия сорт кайсии, защото са по-нежни, меки и ефирни. Ако вие предпочетете оранжевите, то задължително гледайте да са много добре узрели.
Поставете бурканчетата, измити добре (6-7 на брой с 300-400 г. вместимост) във фурна загрята на 150 градуса за 6-7 минути, после изключете фурната и ги оставете вътре да се поддържат горещи. Капачките също измийте и за да ги стерилизирате, варете 10 минути, след това подсушете добре.
Сложете плодовете със захарта на котлона. Към тях прибавете шушулките ванилия като извадите зрънцата им с остър нож и пуснете в съда, както зърната, така и празните шушулки. Варете 40 минути на умерен огън, като през последните 10 минути изстискате и лимоновия сок (лимонът не трябва да е твърде голям).
По желание може да добавите желираща субстанция като агар агар, за да е по-плътен мармаладът, но аз лично не правя това. Варя си до желаната гъстота на сладкото, имайки предвид, че след като изстине, ще се уплътни още повече.
Свареното сладко, за да стане мармалад, пасирайте до гладкост, изваждайки шушулките ванилия, и веднага разсипете сладкото от кайсии в бурканчетата, пълнейки почти догоре, затворете добре и обърнете на обратно. Работете с дебели кухненски ръкавици, за да не се опарите от горещината на бурканите, които изваждате директно от фурната.
Оставете така за няколко часа (5-6 ч., аз оставям за една нощ) обърнати бурканчетата, после ги приберете в сухо, хладно и тъмно помещение.
Този ароматен мармалад от кайсии използвайте за вкусни сладкиши, пълнеж за различни тестени изделия или просто за вкусна закуска върху препечена филийка с масло.
Да ви е сладко!
Коментари