Начин на приготвяне
Сварете картофите до полуготовност в подсолена вода без да ги белите. Зависи от големината им, но 15 минути трябва да са им достатъчни, защото после им предстои още една термична обработка.
Когато са готови, оставете ги да поизстинат, разполовете и с остър нож издълбайте част от вътрешността им, за да могат впоследствие да се напълнят с плънката.
Накълцайте лука и го запържете в част от зехтина с малко сол докато омекне. Добавете каймата и доматеното пюре, заедно със подправките. Бъркайте докато се сгъсти и изрви течността от пюрето. Може да опитате и добавите още от подправките и сол по ваш вкус.
С тази плънка напълнете картофите, като предварително ги мажете със зехтин и ръсвате по мъничко сол. Поръсете обилно със настърган ементал и завийте всяка половинка картоф във алуминиево фолио. Така хубаво ще се задушат във фурната и всички аромати ще се запазят, а картофите и плънката ще останат меки и сочни.
Подредете в тавичка и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.
Опитайте дали са напълно омекнали пълнените картофи, като боднете един с вилица. Ако е нужно допечете още няколко минутки.
Поднесете топли с любима салата.
Добър апетит!