Черешов пирог със сметана

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
23/06/2019
"Бъркате се, ако си мислите, че лятото е сезонът на черешите - лятото е сезонът на Черешовия пирог със сметана "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 042
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • Маслен блат
  • брашно - 240 г
  • краве масло - 70 г, стайна температур
  • захар - 70 г, кристал
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • сол - 1/4 ч.л.
  • яйца - 1 бр. L
  • Пълнеж
  • захар - 100 г, кристал
  • яйца - 3 бр L
  • заквасена сметана - 250 г
  • извара - 180 г фина
  • картофено нишесте - 2 с .л.
  • череши - 300 г
  • кафява захар - 2 ч.л. за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Форма за торта с ринг, диаметър 22 см, с намаслено дъно и покрито с хартия за печене, но така че хартията да излиза извън формата. Това става, като върху дъното на формата се постави голяма хартия за печене и с ринга се защипва.

Маслено тесто:

В купа се разбива яйцето, солта, захарта и ваниловата захар с електрическата телена бъркалка. Разбиването продължава, докато захарта се разтвори, около 8-10 мин. Към яйчената смес се прибавя пресятото брашно и отгоре се добавя маслото на кубчета. С ръка се замесва маслено тесто, което трябва да е меко, нелепнещо по ръката и еластично.

Готовото тесто се разполага по дъното на формата, изглажда се, а отстрани се вдига борд около 4 см. С пръсти се оформя декорация на борда или както е в оригиналната рецепта, се ползва малка вилица, която се прилепва само в горната част на тестото на борда. Формата се оставя в хладилник за около 15/20 мин.

През това време се подготвя пълнежът. Черешите се почистват фино, така че да не са с отвор от двете страни, но и да не са разрязани с нож. Това означава да се извади костилката със сламка, може да се ползват пръчките за суши или с голям фуркет, както аз направих. Това се прави, за да не пускат много сок и наистина така се получава.

В купа се счупват яйцата, прибавя се захарта и се разбива с електрическата телена бъркалка, докато удвоят обема си. Не е необходимо да пада сместа като панделка. Прибавя се картофеното нишесте, може да бъде заменено с царевично такова, ако не се разполага с картофено, и отново се разбива много хубаво, за да не останат бучки от нишестето, до еднородна смес.

След това се прибавя фината извара, разбива се отново до гладкост на сместа и накрая се прибавя сметаната, разбива се. Сместа е течна, но това не е притеснително, така трябва да бъде.

Изважда се тестото от хладилника и се излиза цялата яйчено-сметанова плънка.

Отгоре се подреждат черешите в кръг, като се започва от външната страна.

Поръсва се с кафява захар.

Черешовият пай се пече на 180 градуса за около 30-40 мин.

След като се извади от фурната, се оставя напълно да се охлади във формата, а след това се оставя в хладилник за 2-3 часа. Охлаждането ще доведе до плътност на плънката.

Сладкишът с череши се поднася студен.

Източник: chefbakumova

Единствената грешка която допуснах, е, че ползвах много големи череши, които са прекалено тежки и на места потънаха в пълнежа, трябва да се подберат по-дребни плодове.

Черешите може да бъдат заменени с вишни за този черешов пирог със сметана.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар