Начин на приготвяне
За този любим огретен, първо, обелих, измих и нарязах картофите на малки кубчета, може и на шайби.
След това сложих вода и сол в подходящ съд върху котлона и варих до полуготовност.
Когато се свариха картофите, ги прецедих от водата.
А още докато бяха горещи, ги поръсих със сол и черен пипер и половината го изсипах в намаслена тава.
И отгоре поръсих се с натрошеното сирене и пресования чесън и след това изсипах и останалите картофи.
След това в купа разбих яйцето и киселото мляко с помощта на телена бъркалка и залях сместа върху картофите.
И следователно за полуфинал поръсих с предварително настъргания кашкавал. Отгоре разпределих маслото на парченца.
И за финал готвих картофената запеканка на около 200 градуса в предварително заграята фурна.
Пекох селския огретен, докато не се образува златиста коричка.