Кавказка лютивка

ЗорицаЗорицаГуру94525629194
27/06/2019
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 171
  • Преглеждания за месеца224
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • люти чушки - 6 бр. червени
  • жълти чушки - 4 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • домати - 2 - 3 бр. едри
  • копър - 30 г пресен
  • магданоз - 30 г свежи листа
  • чесън - 1 глава
  • хмели сунели - 10 г
  • червен пипер - 10 г
  • кориандър - 10 г смляни семена
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с. л.
  • олио - 2 с.л. препържено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките (сладките жълти, червени и люти) се изпичат на ламарина, захлупват се и след като изстинат, се обелват, почистват от дръжките и семената.

Доматите се попарват за кратко във вряща вода, обелват се и се нарязват на едро.

Обелените чушки и домати се прехвърлят в блендер или се смилат на едро в месомелачка заедно със почистените от дръжките свежи листа копър и магданоза.

Към сместа се добавя пресованите скилидки чесън, подправките (хмели-сунели, червен пипер, смлени семена кориандър, захар и сол).

Разбърква се, полива се с препърженото олио и се поднася като сос към месни и зеленчукови ястия.

Може да се поднесе и като разядка върху филийки хляб.

Кавказката лютивка може да се съхранява в хладилник до няколко дни или да се прехвърли в буркани и да се стерилизира.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар