Начин на приготвяне
Към хладкото мляко се прибавя натрошената мая. Разбърква се. Сипва се ¼ от брашното. Замесва се тестото, което се покрива и се оставя да втаса на топло за 30 минути.
Останалото брашно, захарта, яйцата, олиото и солта се прибавят към втасалото тесто. Всичко се премесва и отново се покрива. Оставя се да втаса още 20 минути и пак се меси.
От тестото се оформя дълго руло, което се нарязва на 15 парчета. Всяко се сплесква. Подреждат се върху набрашнена повърхност, покриват се и се оставят 15 минути да престоят.
Във фритюрник се слага олио и се загрява на около 180 градуса и в него се изпържват донътите, докато станат златисто-кафяви и от двете страни.
Поничките се изваждат с решетеста лъжица и се отцеждат от мазнината.
След като изстинат домашните донъти, се поръсват с пудра захар или се потапят в шоколадовата глазура.
Коментари