Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Лятна мусака с тиквички и кайма и сос от копър

Лятна мусака с тиквички и кайма и сос от копър

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8892k3
Лятна мусака с тиквички и кайма и сос от копър
Снимка: Н.Акифова
1 / 8
27/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Правилото е, че лятото и мусаките трябва да са по-свежи, че да не ни е неудобно да се събличаме на плажа"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр. големи
  • кайма - 250 г телешка
  • доматен концентрат - 3 с.л.
  • магданоз
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • вода - 1 в.ч. топла
  • За заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 мл
  • брашно - 2 с.л
  • сол - 1 к.л.
  • За соса
  • кисело мляко - 400 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • копър
  • бял пипер - 1 к.л.
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиват се тиквичките и лука и се нарязват на малки кубчета. След което в тенджера се слага олиото, телешката кайма и лукът, запържва се, докато се сготви каймата.

После се добавят тиквичките, нарязани на кубчета, и се разбърква хубаво, след една-две минути бъркане се добавя брашното, доматеният концентрат, червен пипер и се разбърква хубаво и се долива топла вода.

Оставя се да покъкри за малко и се слага солта, черният пипер и магданозът. Сместа се изсипва в подходяща тава и се слага във фурната за 30 минути за 200 градуса.

Докато се изпича мусаката с тиквички, ние приготвяме заливката. В купа счукваме яйцата, слагаме брашно, кисело мляко и солта и разбъркваме хубаво, след като мине 30 минути, изваждаме тавата от фурната, слагаме заливката отгоре и пак печем за 15 минути.

След като е готово, правим млечния сос. В малка купа режем копър, който намачкваме с малко сол, добавяме кисело мляко, бял пипер и зехтин.

Сервираме топло със соса от копър.

Става по-хубаво и от картофената мусака и сосът придава свежест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: