Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от тиквички със сос Бешамел

Мусака от тиквички със сос Бешамел

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Мусака от тиквички със сос Бешамел4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"И за разкош добавете малко сос Бешамел - страшно вкусно се получава"

Необходими Продукти

  • кайма - 400 г смес телешка и свинска
  • тиквички - 3 бр. средни на големина
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 бр. обелен и нарязан на кубчета
  • бульон - 200 мл. зеленчуков
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • магданоз - 1 с.л. нарязан
  • кашкавал - 50 гр.
  • зехтин
  • сол
  • за бешамела
  • брашно - 2 с.л.
  • мляко - 250 мл
  • масло - 50 г
  • индийско орехче - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте зеленчуците. Нарежете лука на дребно, а домата обелете и нарежете на кубчета.

С белачка за зеленчуци или ренде настържете едната (или и част от другата) тиквичка на много тънки ленти, а другите 2 тиквички нарежете на кубчета.

Премерете тавата, в която ще печете мусаката, дали нарязаните на тънко ленти ще ви стигнат за капак. Посолете лентите и ги оставете настрана.

Загрейте зехтина в тиган на умерена температура на котлона. Запържете лука за около 2 мин и добавете каймата. Пържете за около 10 мин, докато промени цвета си, като с шпатула раздробявате на дребни парченца.

Добавете кубчетата нарязани тиквички и домати. Овкусете с нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сипете бульона и оставете ястието да къкри, докато остане само на мазнина или за около 15 мин.

Междувременно пригответе Бешамела, като на умерена температура на котлона загреете маслото. Сипете брашното и го запържете до златисто. Започнете на тънка струйка да сипвате прясното мляко, като бъркате непрекъснато с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.

След около 5 мин, като се сгъсти сосът, добавете индийското орехче и отстранете от котлона.

В подходяща тавичка сипете сместа с тиквички и кайма. Сипете и соса бешамел и хубаво разбъркайте, за да се смесят. Отгоре подредете ленти тиквичка, като леко ги застъпвате. Накрая поръсете с настърган кашкавал.

Запечете муската с тиквички във загрята фурна на 190°C за около 20 мин.

Рецептата за мусака от тиквички със сос Бешамел е адаптирана от buonafurcettaivana.blogspot.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: