Начин на приготвяне
Измийте зеленчуците. Нарежете лука на дребно, а домата обелете и нарежете на кубчета.
С белачка за зеленчуци или ренде настържете едната (или и част от другата) тиквичка на много тънки ленти, а другите 2 тиквички нарежете на кубчета.
Премерете тавата, в която ще печете мусаката, дали нарязаните на тънко ленти ще ви стигнат за капак. Посолете лентите и ги оставете настрана.
Загрейте зехтина в тиган на умерена температура на котлона. Запържете лука за около 2 мин и добавете каймата. Пържете за около 10 мин, докато промени цвета си, като с шпатула раздробявате на дребни парченца.
Добавете кубчетата нарязани тиквички и домати. Овкусете с нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сипете бульона и оставете ястието да къкри, докато остане само на мазнина или за около 15 мин.
Междувременно пригответе Бешамела, като на умерена температура на котлона загреете маслото. Сипете брашното и го запържете до златисто. Започнете на тънка струйка да сипвате прясното мляко, като бъркате непрекъснато с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.
След около 5 мин, като се сгъсти сосът, добавете индийското орехче и отстранете от котлона.
В подходяща тавичка сипете сместа с тиквички и кайма. Сипете и соса бешамел и хубаво разбъркайте, за да се смесят. Отгоре подредете ленти тиквичка, като леко ги застъпвате. Накрая поръсете с настърган кашкавал.
Запечете муската с тиквички във загрята фурна на 190°C за около 20 мин.
Рецептата за мусака от тиквички със сос Бешамел е адаптирана от buonafurcettaivana.blogspot.com