Начин на приготвяне
Фурна - включена на 170 градуса.
Използва се плоска тава, покрита с хартия за печене.
Подготовка
За закваската в самата купа на миксера се изсипват брашното, водата, маята и сместа се разбърква с телена бъркалка. Оставя се в купата да се активира.
В мраморно хаванче, или друго подобно, се изсипват 1 с.л. от захарта и макстикс. Счукват се до прах.
Замесване
В касерола се изсипва мастикс, прясното мляко, маслото нарязано на кубчета, (100 г) настърганата кора от портокал, подправката махлеб, ванилията, 1 щ. сол и останалата захар. Поставят се на слаб котлон, докато се разтопят захарта и мастиксът, при разбъркване, сместа не трябва да завира.
Отстранява се от котлона и се охлажда за 10 мин, и се прибавят яйцата, като се разбиват с телена бъркалка. Сместа се изсипва в купата при маята и се разбърква на слаба степен на миксера, за около 5 мин.
Прибавя се брашното и отново се разбива в началото на слаба степен, а след това на средна степен на миксера, за около 15 мин. След като се е образувало грубо тесто, се добавя на малки порции разтопеното масло и се измесва още за около 7-8 мин.
Получава се силно, еластично тесто.
Изважда се от купата на миксера и се поставя в голяма леко намаслена купа със зехтин, покрива се със свежо фолио, и се оставя да втаса за около 1-1/12 часа, докато изпълни напълно купата.
Втасалото тесто се дели първо на 2 части, а след това всяка част се дели на още 4 парчета тесто. От всяка се оформя фитил с дължина около 50-60 см. Четири фитила се слагат един до друг с малко разстояние помежду си. Сплитат се, захващат се първо в горната им част, след това за удобство може да се маркират фитилите с 1-2-3-4.
Прехвърля се фитил 4 над фитил 2, фитил 1 над 3, фитил 2 над 3. Повтаря се отново, докато се приключи с фитилите. Така ще се образува, тази плетка, която е много характерна за сладкиша, красива четворна плетка.
Прехвърля се в тавата, става много голям и дълъг сладкиш, и затова го поставих по диагонал, и се оставя отново да втаса за около 30-40 мин. По този начин се сплита и останалото тесто.
През това време се загрява фурната на 170 градуса.
Разбива се жълтъкът с водата и се намазва с четка. Отгоре се посипва обилно с филирани бадеми, при този гръцки сладкиш, ( Greek sweet Mahlab bread - Tsoureki) винаги се посипва с филиран бадем.
Пече се на 165-170 градуса за около 50-60 мин.
Източник: MasterChef Akis Petretzikis - Akis Kitchen.
По принцип този сладкиш, който силно наподобява козунак, се приготвя основно по Великден, също и за Коледа, но във всяка сладкарница присъства целогодишно.
Като подправките са задължителни, махлеб и мастикс. Махлеб е силно използвана в арабската кухня, тя е с аромат на костилки от диви череши и няма как да се замени, но такава се намира в арабските магазинчета и се продава на грамаж.
Мастикс е вид силно ароматна смола, в малки пакетчета по няколко зърна, нямам представа дали се продава и у нас, набавям си я от Гърция.
За да се получи добър сладкиш, би трябвало да се използва силно брашно, такова брашно е Манитоба, то придава изключителна еластичност на тестото. Такова брашно може да се закупи в магазинната мрежа.