Цуреки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Цуреки
Снимка: marcheva14
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Едно кулинарно предизвикателство, с което вярваме, че ще справите с финес, особено когато имате под ръка подробна изпитана рецепта"

Необходими Продукти

  • Закваска
  • брашно - 150 г Манитоба
  • вода - 120 мл стайна температура
  • мая - 1 кубче
  • Тесто
  • прясно мляко - 200 мл
  • масло - 100 г на стайна температура
  • портокалова кора - от 1 портокал, настъргана
  • махлеб - 14 г
  • захар - 300 г кристална
  • мастикс - 3 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • яйца - 4 бр. размер М
  • брашно - 400 г обикновено
  • брашно - 450 г Манитоба
  • масло - 100 г разтопено
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр. разбит в 2 с.л. вода
  • бадеми - филирани, за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - включена на 170 градуса.

Използва се плоска тава, покрита с хартия за печене.

Подготовка

За закваската в самата купа на миксера се изсипват брашното, водата, маята и сместа се разбърква с телена бъркалка. Оставя се в купата да се активира.

В мраморно хаванче, или друго подобно, се изсипват 1 с.л. от захарта и макстикс. Счукват се до прах.

Замесване

В касерола се изсипва мастикс, прясното мляко, маслото нарязано на кубчета, (100 г) настърганата кора от портокал, подправката махлеб, ванилията, 1 щ. сол и останалата захар. Поставят се на слаб котлон, докато се разтопят захарта и мастиксът, при разбъркване, сместа не трябва да завира.

Отстранява се от котлона и се охлажда за 10 мин, и се прибавят яйцата, като се разбиват с телена бъркалка. Сместа се изсипва в купата при маята и се разбърква на слаба степен на миксера, за около 5 мин.

Прибавя се брашното и отново се разбива в началото на слаба степен, а след това на средна степен на миксера, за около 15 мин. След като се е образувало грубо тесто, се добавя на малки порции разтопеното масло и се измесва още за около 7-8 мин.

Получава се силно, еластично тесто.

Изважда се от купата на миксера и се поставя в голяма леко намаслена купа със зехтин, покрива се със свежо фолио, и се оставя да втаса за около 1-1/12 часа, докато изпълни напълно купата.

Втасалото тесто се дели първо на 2 части, а след това всяка част се дели на още 4 парчета тесто. От всяка се оформя фитил с дължина около 50-60 см. Четири фитила се слагат един до друг с малко разстояние помежду си. Сплитат се, захващат се първо в горната им част, след това за удобство може да се маркират фитилите с 1-2-3-4.

Прехвърля се фитил 4 над фитил 2, фитил 1 над 3, фитил 2 над 3. Повтаря се отново, докато се приключи с фитилите. Така ще се образува, тази плетка, която е много характерна за сладкиша, красива четворна плетка.

Прехвърля се в тавата, става много голям и дълъг сладкиш, и затова го поставих по диагонал, и се оставя отново да втаса за около 30-40 мин. По този начин се сплита и останалото тесто.

През това време се загрява фурната на 170 градуса.

Разбива се жълтъкът с водата и се намазва с четка. Отгоре се посипва обилно с филирани бадеми, при този гръцки сладкиш, ( Greek sweet Mahlab bread - Tsoureki) винаги се посипва с филиран бадем.

Пече се на 165-170 градуса за около 50-60 мин.

Източник: MasterChef Akis Petretzikis - Akis Kitchen.

По принцип този сладкиш, който силно наподобява козунак, се приготвя основно по Великден, също и за Коледа, но във всяка сладкарница присъства целогодишно.

Като подправките са задължителни, махлеб и мастикс. Махлеб е силно използвана в арабската кухня, тя е с аромат на костилки от диви череши и няма как да се замени, но такава се намира в арабските магазинчета и се продава на грамаж.

Мастикс е вид силно ароматна смола, в малки пакетчета по няколко зърна, нямам представа дали се продава и у нас, набавям си я от Гърция.

За да се получи добър сладкиш, би трябвало да се използва силно брашно, такова брашно е Манитоба, то придава изключителна еластичност на тестото. Такова брашно може да се закупи в магазинната мрежа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията