Начин на приготвяне
Активирате маята с 2 с.л. брашно, захарта и топлото мляко.
С останалите продукти и готовата мая омесвате гладко и еластично тесто. Разделяте тестото на 2 части.
От едната разточвате правоъгълна кора и оформяте и изрязвате тяло на риба.
Другата част разточвате на кора с дебелина около половин см.
С формичка гъбка или с кръгла формичка с диаметър около 2 см изрязвате от тестото фигурки.
Редите ги откъм опашката нагоре, като леко ги застъпвате. Така до края.
С останалото тесто оформяте опашката, главата и перките. Оставяте за 10 мин. да се отпусне питката.
Намазвате я с приготвения жълтък и печете в умерена фурна за около 35 мин.
Питката Рибка е готова.