Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с маслинова паста

Фокача с маслинова паста

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Фокача с маслинова паста
Снимка: Veselina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Днес няма да приготвяме пърленки, а фокача! Вие ще хапнете ли с нас?"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • розмарин - 1 щипка
  • зехтин - 2 - 3 с.л. за намазване
  • маслинова паста - 4 с.л
  • зехтин - 13 мл
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • мая - 1/3 кубче
  • вода - 150 мл
  • сирене - 3 плочки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме си брашното. Правим кладенче в средата в брашното. Стопляме си леко водата и в нея слагаме 1/3 част от 1 кубче мая и щипка захар. Оставяме настрана покрито с кухненска кърпа да шупне. Прибавяме водата с маята и захарта при брашното. Отмерваме си 13 мл зехтин и го прибавяме в купата.

Прибавяме 1 щипка сол. Замесваме меко тесто. Слагаме тестото в купа намазана със зехтин, намазваме и тестото със зехтин. Покриваме с кухненска кърпа за 30 мин. да втаса. След като втаса го оформяме с ръце в обла форма.

Слагаме го в тава застлана с хартия за печене. Намазваме много леко с намазнени ръце повърхността и поръсваме с розмарин. На места върху тестото си правим дупчици с пръст. В дупчиците внимателно слагаме да се запълнят с маслинова паста.Общо за намазванията отива не повече от 2-3 с.л.

Печем в загрята на 180 градуса фурна. След като се опече вадим фокачата и я увиваме с кърпа да си запази топлината. При сервиране режем на квадрати. Към фокачата режем 3 плочки сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: