Начин на приготвяне
Пресяваме си брашното. Правим кладенче в средата в брашното. Стопляме си леко водата и в нея слагаме 1/3 част от 1 кубче мая и щипка захар. Оставяме настрана покрито с кухненска кърпа да шупне. Прибавяме водата с маята и захарта при брашното. Отмерваме си 13 мл зехтин и го прибавяме в купата.
Прибавяме 1 щипка сол. Замесваме меко тесто. Слагаме тестото в купа намазана със зехтин, намазваме и тестото със зехтин. Покриваме с кухненска кърпа за 30 мин. да втаса. След като втаса го оформяме с ръце в обла форма.
Слагаме го в тава застлана с хартия за печене. Намазваме много леко с намазнени ръце повърхността и поръсваме с розмарин. На места върху тестото си правим дупчици с пръст. В дупчиците внимателно слагаме да се запълнят с маслинова паста.Общо за намазванията отива не повече от 2-3 с.л.
Печем в загрята на 180 градуса фурна. След като се опече вадим фокачата и я увиваме с кърпа да си запази топлината. При сервиране режем на квадрати. Към фокачата режем 3 плочки сирене.