Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Тортата на италианските баби

Тортата на италианските баби

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Тортата на италианските баби
Снимка: marcheva14
1 / 4
01/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Поглезете и вие домашните с тортата, с която италианските баби глезят своите внуци"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г, обикновено
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 120 г, стайна температура
  • захар - 120 г, кристал
  • Крем
  • прясно мляко - 400 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • лимони - 3 бр. изрязана кора, 1 голям лимон и сок от 1/2 лимон
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
  • кафява захар - 120 г
  • царевично нишесте - 50 г
  • кедрови ядки - 60 г за покритие
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;

Тарт форма с подвижно дъно и диаметър 18/20 см.

База

В голяма купа се смесва брашното, маслото на кубчета и захарта. Може да се постави в планетарен миксер или да се доведе до трохи с пръсти. Добавят се жълтъците и се размесва до меко тесто.

Ако тестото, не се събира в ръка, се добавя 1 до 2 с.л. студена вода. Тестото трябва да е меко, гладко и да не лепи по пръстите на ръката. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30-40 мин.

През това време се приготвя сладкарски крем.

В тенджера се излива млякото и половината кафява захар. Поставя се на умерен котлон да се сгорещи заедно с изрязаните цели кори лимон, за да ароматизират млякото.

В купа се разбиват с телена бъркалка жълтъците, останалата захар смесена с нишестето, това ще предотврати образуването на бучки в крема, Разбърква се и се добавя лимоновият сок.

Цялата смес се прибавя към горещото мляко и се разбърква непрекъснато, докато се свари тежък крем, около 3-4 мин или докато започне да излизат малки тежки мехурчета. Отстранява се от котлона, прибавя се ванилията и цялата смес се разпределя в плоска тавичка. Завива се плътно със свежо фолио и се оставя да се охлади до стайна температура.

Намаслява се и се посипва с 1 с.л. брашно, разпределя се с потупване, тарт форма с подвижно дъно с диаметър около 18/20 см.

Охладеното тесто се дели на две части, като едната е малко по-голяма от другата, тя е за основа и борд на сладкиша. Разточва се и се полага в тарт формата, оформя се дъното и реброваната част. Преди да се излее кремът, за да стане отново пухкав, се разбива с телена бъркалка /може да се ползва и миксер за кратко/ и се излива в тарт формата върху тестото, разпределя се.

Разточва се и по-малката част, тя е 1/3 от общото тесто, с точилка и се полага върху крема. Защипват се краищата на двете теста.

Намазва се с малко белтък с четка, не е необходимо да сe разпенва, и се посипва с кедровите ядки.

Пече се на 170 градуса за около 30/40 мин или докато отгоре стане приятно златист и ребровата част леко се е отделила от формата.

Изважда се от фурната и се охлажда до стайна температура, а след това се прибира в хладилник за около 2 часа. Разрязва се на тортени парчета.

Съхранява се в хладилник.

Източник: Vale cucina e fantasia

Тортата на италианските баби (Torta della Nonna con crema al limone) е класически сладкиш, торта за италианската провинция и винаги е с пълнеж от лимонов крем. Тя е с деликатен вкус, прекрасно маслено тесто и аромат на ванилия и лимонова кора.

Тортата на италианските баби може да се сервира за десерт след вечеря също така и за специални поводи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: