Начин на приготвяне
Най-напред се сваряват макароните по указанието на опаковката или така: в голяма тенджера се налива водата (около 3-4 литра) и се слага на котлона. Към водата се добавя бульонът.
Когато водата заври в нея се пускат макароните. Варят се около 8 минути. В началото на варенето се разбъркват 1-2 пъти, за да не се слепят. Свалят се от котлона и се охлаждат под течаща студена вода, след което се прехвърлят в цедка, за да се отцедят от водата. Заливат се с 1 супена лъжица олио, разбъркват се внимателно и се оставят на страна до употреба.
В подходящ съд на котлона се сгорещява олио. В него се задушава лукът докато омекне и придобие лек златист цвят. Прибавя се каймата, която се запържва с периодично разбъркване, докато побелее равномерно и стане на трохи. Добавят се и подправките, отцедените гъби и накрая доматите. Оставя се да заври и се сваля от котлона.
Сос Бешамел:
Прясното мляко се затопля. В подходящ съд на умерено силен огън се разтопява маслото. Добавя се брашно. Разбърква се енергично и непрекъснато с телена или силиконова бъркалка. Топлинната обработка продължава около минута или докато брашното се запържи леко.
Без да се спира разбъркването, се добавя (на струя) затопленото прясно мляко. Вари се при непрекъснато разбъркване докато се сгъсти. Маха се от котлона и се добавя топеното сирене. Бърка се докато се разтопи напълно.
Към макароните се добавят разбитите яйца /това се прави, за да се слепят по-добре макароните при печене/. В намазнена тавичка се слагат 1/3 от макароните, 1/2 от доматения сос с кайма и 1/3 бешамел.
След това пак 1/3 макарони, 1/2 доматен сос и 1/3 бешамел. Завършва се с макарони, бешамел и настърган кашкавал. /Аз обикновено правя двойна доза бешамел, за да ми стигне и за отгоре/.
Пастициото се пече на в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за 15-20 мин.