Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса;
Тарт форма с подвижно дъно и диаметър 18/20 см.
База
В голяма купа се смесва брашното, маслото на кубчета и захарта. Може да се постави в планетарен миксер или да се доведе до трохи с пръсти. Добавят се жълтъците и се размесва до меко тесто.
Ако тестото, не се събира в ръка, се добавя 1 до 2 с.л. студена вода. Тестото трябва да е меко, гладко и да не лепи по пръстите на ръката. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30-40 мин.
През това време се приготвя сладкарски крем.
В тенджера се излива млякото и половината кафява захар. Поставя се на умерен котлон да се сгорещи заедно с изрязаните цели кори лимон, за да ароматизират млякото.
В купа се разбиват с телена бъркалка жълтъците, останалата захар смесена с нишестето, това ще предотврати образуването на бучки в крема, Разбърква се и се добавя лимоновият сок.
Цялата смес се прибавя към горещото мляко и се разбърква непрекъснато, докато се свари тежък крем, около 3-4 мин или докато започне да излизат малки тежки мехурчета. Отстранява се от котлона, прибавя се ванилията и цялата смес се разпределя в плоска тавичка. Завива се плътно със свежо фолио и се оставя да се охлади до стайна температура.
Намаслява се и се посипва с 1 с.л. брашно, разпределя се с потупване, тарт форма с подвижно дъно с диаметър около 18/20 см.
Охладеното тесто се дели на две части, като едната е малко по-голяма от другата, тя е за основа и борд на сладкиша. Разточва се и се полага в тарт формата, оформя се дъното и реброваната част. Преди да се излее кремът, за да стане отново пухкав, се разбива с телена бъркалка /може да се ползва и миксер за кратко/ и се излива в тарт формата върху тестото, разпределя се.
Разточва се и по-малката част, тя е 1/3 от общото тесто, с точилка и се полага върху крема. Защипват се краищата на двете теста.
Намазва се с малко белтък с четка, не е необходимо да сe разпенва, и се посипва с кедровите ядки.
Пече се на 170 градуса за около 30/40 мин или докато отгоре стане приятно златист и ребровата част леко се е отделила от формата.
Изважда се от фурната и се охлажда до стайна температура, а след това се прибира в хладилник за около 2 часа. Разрязва се на тортени парчета.
Съхранява се в хладилник.
Източник: Vale cucina e fantasia
Тортата на италианските баби (Torta della Nonna con crema al limone) е класически сладкиш, торта за италианската провинция и винаги е с пълнеж от лимонов крем. Тя е с деликатен вкус, прекрасно маслено тесто и аромат на ванилия и лимонова кора.
Тортата на италианските баби може да се сервира за десерт след вечеря също така и за специални поводи.