Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пържени тиквички»Пържени тиквени пръчици

Пържени тиквени пръчици

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пържени тиквени пръчици
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
27 мин.
Порции
2
"Веднъж захванете ли се с приготвянето на пържени тиквени пръчици, цяло лято ще си стоите на тигана - няма насита"

Необходими Продукти

  • тиквички - 300 г
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - за овалване
  • галета - за овалване
  • сол - на вкус
  • олио - за пържене
  • За сос
  • крем фреш - 120 г (или заквасена сметана)
  • сок от лайм - 4 с.л. или на вкус
  • чесън - 1 скилидка
  • бял пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта, с която няма да открием нищо ново, само ще си припомним вкуса на любимите ни пържени тиквички под формата на пръчици, които можем да похапнем, топвайки във сос.

За да останат с твърда и хрупкава коричка, използваме галета, така пръчиците няма да омекват.

Нарязваме тиквичката на тънки лентички с дължина около 7-8 см и дебелина около 7-8 мм (може и малко по-тънки). Не осоляваме!

В три отделни чинии си приготвяме разбитите яйца, брашното и галетата, а олиото загряваме на умерен огън.

Овалваме пръчиците първо в брашно, после потапяме в яйцето и накрая в галета.

Пържим до златисто и изваждаме върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина.

Посоляваме панираните тиквички непосредствено преди поднасяне, за да запазим максимално хрупкави.

Сервираме пържените тиквени пръчици със сос от смесения крем фреш със сок от лайм, бял пипер и сол на вкус.

Ако не можете да си намерите крем фреш, използвайте заквасена сметана. Тя не е толкова плътна като крем фреш, но пак върши чудесна работа.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: