Начин на приготвяне
ч.ч. = 220 мл
Сложете маслото и олиото в тиган на котлона. Щом почне да се пържи, добавете гриса и бъркайте непрекъснато, докато цветът на гриса стане карамелен.
В тенджера сложете захарта и водата да заврат. Прибавете ванилиите. Когато водата заври и захарта се стопи, отместете от котлона, прибавете запържения грис и разбъркайте. Върнете на котлона за 1-2 минути, бъркайки непрекъснато.
Щом започне да се сгъстява, махнете от котлона, прибавете стафидите и настърганата кора на половин портокал или лимон. Разбъркайте и изсипете сместа в правоъгълна тавичка 25/25 см, поръсете обилно със смлени орехи и кокосови стърготини.
Оставете грис халвата да се охлади напълно за няколко часа и нарежете на ромбоиди.
Тази рецепта е на моята майка и я правим вече много години, а резултатът винаги е отличен.
Моята сполучлива грис халва е вкусен и бърз десерт, напомнящ детството.
Да ви е сладко!