Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Халва»Моята сполучлива грис халва

Моята сполучлива грис халва

Моята сполучлива грис халва
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
20 мин.
Порции
9
"Отраснали сме с този лесен десерт, а сега го приготвяме и за нашите собствени деца, затова е важно рецептата да е изпитана и сполучлива"

Необходими Продукти

  • грис - 1 ч.ч.
  • масло - 50 г
  • олио - 30 мл
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр.
  • стафиди - 100 г
  • портокали - кората на 1/2 плод
  • орехи - 100 г
  • кокосови стърготини - 2 с.л. карамелизирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

ч.ч. = 220 мл

Сложете маслото и олиото в тиган на котлона. Щом почне да се пържи, добавете гриса и бъркайте непрекъснато, докато цветът на гриса стане карамелен.

В тенджера сложете захарта и водата да заврат. Прибавете ванилиите. Когато водата заври и захарта се стопи, отместете от котлона, прибавете запържения грис и разбъркайте. Върнете на котлона за 1-2 минути, бъркайки непрекъснато.

Щом започне да се сгъстява, махнете от котлона, прибавете стафидите и настърганата кора на половин портокал или лимон. Разбъркайте и изсипете сместа в правоъгълна тавичка 25/25 см, поръсете обилно със смлени орехи и кокосови стърготини.

Оставете грис халвата да се охлади напълно за няколко часа и нарежете на ромбоиди.

Тази рецепта е на моята майка и я правим вече много години, а резултатът винаги е отличен.

Моята сполучлива грис халва е вкусен и бърз десерт, напомнящ детството.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: