Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Моята сполучлива бухнала питка

Моята сполучлива бухнала питка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Моята сполучлива бухнала питка
Снимка: Niki Zhelyazkova
7 / 8
06/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Със златни ръце и много мерак, така се прави сполучлива бухнала питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г + за поръсване на плота
  • мая - 20 - 25 г жива
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л. + за намазване
  • захар - 2 с.л. с връх
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче. Използвайте брашно с високо съдържание на глутен за отлични резултати.

В кладенчето налейте прясното мляко, като предварително леко го затоплите до телесна температура. В него сипете едната лъжица захар и натрошете маята. Разбъркайте, за да се разтвори, и оставете да шупне. В помещението трябва да е топло и да не става течение.

Добавете в купата олиото, чукнете едното яйце и белтъка на второто, а жълтъка заделете за намазване накрая (покрийте го със стреч фолио, за да не хваща коричка и засъхва) Сложете останалата захар, а солта поръсете отстрани върху брашното, за да няма директен контакт с маята. Тук е моментът да отбележа, че може да си добавите още захар ако искате сладка питка или още сол, ако предпочитате солена. С това количество, което аз ви предлагам, питката става неутрална, балансирана между сладко и солено и подходяща за да и се сложи всякакъв пълнеж. Рецептата е базисна, затова експериментирайте на воля.

Разбъркайте всички съставки в купата с помощта на дървена лъжица и когато се съберат, прехвърлете на набрашнен плот. При мен не се налага дори да добавям брашно, а си меся върху напълно чист плот и не лепне, може би само мъничко в началото. Месете около 8-10 минути и ще имате невероятно гладко и еластично тесто. Върнете го в купата, покрийте със стреч фолио и оставете да почине 30-40 минути на топло. Ако сте слагали повече захар - оставете до един час.

Втасалото тесто разточете на тънка кора и изрежете правилни кръгове с диаметър 14 см. 7-8 на брой. Аз го правя с помоща на купичка. Оставете да починат и може леко да разточите всеки кръг, ако се е събрал, но без да нарушавате кръглата форма. Намажете ги с малко олио и подредете в редичка, застъпвайки ги едно с друго, почти през средата. След това навийте и ще получите роза. Ако ви остане тесто, може да направите фитили и да завиете около розата, за да не се разпадат листенцата.

Сложете питката роза в намазнена или покрита с хартия за печене кръгла тава с диаметър 22 см и оставете да бухне на топло за около 50 минути- 1 час.

Намажете с разбит с няколко капки олио и вода жълтък. Не притискайте с четката, за да не спадне питката.

Изпечете в загрята на 185 градуса фурна без вентилатор, докато почервенее - около 30 минути.

Оставете да се охлади върху решетка, поднесете и разчупете на вашата трапеза тази сполучлива бухнала питка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Моята рецепта е почти същата, но бях впечатлена от оформянето й ! Много скоро ще я направя и ми се иска да успея да се добера да вашата форма. Благодаря за идеята!
01.07.2020 23:16
1
Покажи всички подкоментари