Сочен бананов сладкиш

07/07/2019
"А бананите, мили мои, най-добре се усвояват под формата на сочен бананов сладкиш "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 561
  • Преглеждания за месеца437
  • Преглеждания за седмицата25
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • банани - 3 бр. добре узрели
  • яйца - 3 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • брашно - 235 г
  • бакпулвер - 15 г
  • лимон - 1/2 - сока и кората
  • захар - 150 г
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • олио - 75 мл.
  • сусам - 3 - 4 с.л.
  • топинг карамел - за поръсване при сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Смачкайте с вилица или пюрирайте бананите - изберете такива, които са много меки, почернели отвън.

Изстискайте при тях сока от цитруса и разбъркайте. Това ще предпази от окисляване и потъмняване на банана. Ако лимонът ви е твърде голям, не изстисквайте всичкият му сок - 3-4 с.л. са достатъчни.

2. Разбийте яйцата плюс белтъка заедно със захарта, докато побелеят и станат на пухкав гъст крем. Тогава сипете ванилията, лимоновата кора настъргана на фино ренде, олиото и банановото пюре. Отново разбийте и започнете да добавяте брашното на части, пресявайки го с бакпулвера, това става при разбиване на по-ниска скорост или ръчно разбъркване до усвояването на брашното.

3. Покрийте дъното на тавичка (27-8 см дм.) с хартия за печене и намазнете хартията. Може да намаслите и набрашните директно тавата. Пръснете 1 с.л. сусам по дъното и излейте банановата смес. Отгоре поръсете с останалият сусам. Той чудесно си подхожда с банана, а и ще ни осигури допълнителна хрупкавост на коричката, което ще е в контраст със сочната сърцевина на сладкиша.

4. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или докато видите, че става златист и цялата кухня започва да ухае. Проверете и с клечка след 30-тата минута. Целта е да не го препичаме много, за да не изсъхва - пак е вкусен, но не толкова сочен.

Готовият бананов сладкиш извадете от тавата и оставете да изстине върху решетка.

Украсете сочния бананов сладкиш с няколко заделени от бананите парченца и поднесете с карамелен топинг.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#234774
лесно и вкусно
0
0