Начин на приготвяне
В тенджера с капак се сипва щедро зехтин, сгорещява се. Добавя се наситнената глава лук и се задушава около 10 мин на умерен котлон или по-скоро към слаб котлон. Прибавят се консервираните домати и едната консерва се напълва с вода, прибавя се.
Прибавя се нарязан босилек, нарязаните на едро сушени домати, разбърква се, намалява се температурата, похлупва се и се оставя да къкри за 15 минути.
Обикновено не се разбърква, но доматите имат навика да врат силно и да пльокат, затова се разбърква периодично, и все пак това зависи от силата на котлона и дебелината на дъното на тенджерата, затова аз я разбърквах, за да не загори по дъното.
След като доматената супа е започнала да се сгъстява, се добавя сос Уорчестър/Уорчестършир. Това е сос, който се добавя към коктейли и най-вече към Блъди Мери и придава на супата уникален вкус. Преди да се добави към супата, тя все още е леко сладка, леко кисела, не много наситена, а по-скоро е като доматен сос, но след добавянето на сос Уостършир се получава експлозия от аромати.
Оставя се да къкри за 10 мин до желана гъстота, предпочитам я по-гъста.
По желание се пасира, но мисля, че донякъде се загубва този прекрасен вкус на цели парченца домати, затова избягвам пасирането ѝ.
Преди да се сервира, се разсипва в огнеупорни купички, чуква се по средата цяло яйце и се запича на грил, колкото яйцето леко да се запече.
Изважда се поръсва се с босилек.
Супата е вкусна както топла, така и студена.
Правилното произношение на Worcestershire sause - или Уу/остършърски сос, който е приел в ежедневието това наименование Уорчестър, което не е голяма грешка, но все пак е важно и да се знае. Той е кисело-сладък, леко пикантен ферментирал английски сос, приготвен от захар, оцет, подправки и риба Аншуа.