Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Доматена Супа»Доматена супа със сушени домати

Доматена супа със сушени домати

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Доматена супа със сушени домати
Снимка: marcheva14
1 / 3
07/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"И с пресни става, но ако искате наистина великолепен вкус и неустоим аромат, пригответе супата със сушени домати"

Необходими Продукти

  • лук - 1 бр. глава жълт
  • домати - 800 г от консерва
  • сушени домати - 5 - 6 бр. в зехтин
  • сос уорчестър - 3 с.л.
  • зехтин
  • босилек - пресен
  • яйца - за брой порция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера с капак се сипва щедро зехтин, сгорещява се. Добавя се наситнената глава лук и се задушава около 10 мин на умерен котлон или по-скоро към слаб котлон. Прибавят се консервираните домати и едната консерва се напълва с вода, прибавя се.

Прибавя се нарязан босилек, нарязаните на едро сушени домати, разбърква се, намалява се температурата, похлупва се и се оставя да къкри за 15 минути.

Обикновено не се разбърква, но доматите имат навика да врат силно и да пльокат, затова се разбърква периодично, и все пак това зависи от силата на котлона и дебелината на дъното на тенджерата, затова аз я разбърквах, за да не загори по дъното.

След като доматената супа е започнала да се сгъстява, се добавя сос Уорчестър/Уорчестършир. Това е сос, който се добавя към коктейли и най-вече към Блъди Мери и придава на супата уникален вкус. Преди да се добави към супата, тя все още е леко сладка, леко кисела, не много наситена, а по-скоро е като доматен сос, но след добавянето на сос Уостършир се получава експлозия от аромати.

Оставя се да къкри за 10 мин до желана гъстота, предпочитам я по-гъста.

По желание се пасира, но мисля, че донякъде се загубва този прекрасен вкус на цели парченца домати, затова избягвам пасирането ѝ.

Преди да се сервира, се разсипва в огнеупорни купички, чуква се по средата цяло яйце и се запича на грил, колкото яйцето леко да се запече.

Изважда се поръсва се с босилек.

Супата е вкусна както топла, така и студена.

Правилното произношение на Worcestershire sause - или Уу/остършърски сос, който е приел в ежедневието това наименование Уорчестър, което не е голяма грешка, но все пак е важно и да се знае. Той е кисело-сладък, леко пикантен ферментирал английски сос, приготвен от захар, оцет, подправки и риба Аншуа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: