Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача със сушени домати и маслини

Фокача със сушени домати и маслини

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6872k3
Фокача със сушени домати и маслини
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 4
15/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Дали от сушените домати или маслините, но направо не можем да се наситим на тази ароматна фокача"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мая - 1/2 пакетче
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 300 мл /хладка/
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • За гарниране
  • сушени чери домати - 1 малък буркан /300 г/ в олио и билки
  • маслини - 100 г
  • риган
  • босилек
  • зехтин - 2 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 50 мл вода. Пресейте брашното и добавете към него солта. Налейте останалото количество вода към маята, прибавете зехтина и постепенно наливайте към брашното и замесете меко тесто.

Сложете го в намазнена тавичка, покрийте със свежо фолио и оставете да удвои обема си за около 30 мин. След това разстелете в тавата и оставете да почине за още 20 мин.

След като тестото е втасало повторно, добре го намазнете със зехтин и направете вдлъбнатини. Подредете доматите, маслините и поръсете с подправките /босилек и риган/. За предпочитане е да са пресни, но и сухите ще свършат работа.

Печете фокачата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 мин до получаване на приятен златист загар. Когато е готова, изваждате от фурната и покривате с алуминиево фолио да се задуши.

Забележка: Фокачата е плосък италиански хляб, но в моя случай явно тавата ми дойде малка и много се повдигна, за следващия път ще знам да го направя в по-голяма тава. Въпреки това се получи много ароматна и мека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Irena
Irena
Колко брашно?
09.05.2023 09:22