Начин на приготвяне
Приготвя се кексова смес, като в купа с миксер се разбиват яйцата със захарта и ванилията. Разбива се около 5 минути до побеляване.
Прибавя се лъжичка кафе, смлени орехи и брашното, смесено с бакпулвера. Разбърква се на хомогенна смес.
В тавичка, която може да се ползва за фурната, карамелизирам захарта, да се разтопи до златисто кафяво, да не стане черен карамел.
Добавя се маслото, разбърква се, докато се разтопи. Снема се от котлона и отгоре се нареждат почистени от костилки кайсии и запълваме с резени от прасковата.
Залива се с кексовата смес. Печем в загрята фурна 180°C около 30-35 минути, проба с клечка за зъби да няма по нея тесто.
Изважда се сладкишът и изчакваме за 5- 6 минути. Обръща се в голяма чиния и с лъжица се залива със сока от компота.
Оставяме обърнатия сладкиш да се охлади, нарязва се като торта и хапваме.
Може да е ретро, но си е вкусен!