Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови Сладкиши»Обърнат сладкиш с праскови, кайсии и орехи

Обърнат сладкиш с праскови, кайсии и орехи

Обърнат сладкиш с праскови, кайсии и орехи
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
07/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Обръщаме го само за да се уверите, че е точно толкова вкусен, колкото хубав и обратното"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • брашно - 200 г
  • смлени орехи - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакет
  • ванлиова захар - 1 ч.л.
  • кафе - 1 с.л. еспресо
  • карамел
  • захар - 130 г
  • масло - 40 г
  • тава - 24 см
  • компот праскови - 200 мл сироп
  • праскови - 1 бр.
  • кайсии - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се кексова смес, като в купа с миксер се разбиват яйцата със захарта и ванилията. Разбива се около 5 минути до побеляване.

Прибавя се лъжичка кафе, смлени орехи и брашното, смесено с бакпулвера. Разбърква се на хомогенна смес.

В тавичка, която може да се ползва за фурната, карамелизирам захарта, да се разтопи до златисто кафяво, да не стане черен карамел.

Добавя се маслото, разбърква се, докато се разтопи. Снема се от котлона и отгоре се нареждат почистени от костилки кайсии и запълваме с резени от прасковата.

Залива се с кексовата смес. Печем в загрята фурна 180°C около 30-35 минути, проба с клечка за зъби да няма по нея тесто.

Изважда се сладкишът и изчакваме за 5- 6 минути. Обръща се в голяма чиния и с лъжица се залива със сока от компота.

Оставяме обърнатия сладкиш да се охлади, нарязва се като торта и хапваме.

Може да е ретро, но си е вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: