Начин на приготвяне
1. На дъното на тава се карамелизира 150 г захар с 1 к.л. канела. Когато карамелът е готов, тавата се сваля от огъня.
2. След като карамелът изстине, върху него се подреждат плодове от компот.
Традиционно се прави с компот от праскови, но може да се замени с компот от кайсии, компот от череши или вишни (без костилки), с ананас, с круша, също и с пресни череши, ябълки. Пресните череши, на които са махнати костилките, могат да постоят за 10 минути в ром или ликьор Амарето, чиито бадемов аромат чудесно пасва на черешите.
3. Върху плодовете се изсипва смес от: 5 яйца разбити с 300 г захар (докато удвоят обема си и сместа побелее), 300 г пресято брашно, 200 г смлени орехи, 1 к.л. сода бикарбонат и 1 бакпулвер.
4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (около 30 мин).
5. Изпеченият ретро сладкиш се обръща в чиния, докато е топъл, и с лъжица се залива със сиропа на компота, в който може предварително да се добави малко ром или есенция ром.
Ако сладкишът се прави с пресни плодове, трябва да приготвите допълнително захарен сироп от 500 мл вода, 5-6 супени лъжици захар и малко ром/ликьор/есенция.
Обърнатият сладкиш с карамел може да се поднесе поръсен с пудра захар или с топка ванилов сладолед и да се украси с мента.