Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Обърнат сладкиш с карамел

Обърнат сладкиш с карамел

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Обърнат сладкиш с карамел
Снимка: Иван Кацаров
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Обърнат плодов сладкиш с карамел - ще впечатлите всички на масата с него"

Необходими Продукти

  • захар - 450 г
  • канела - 1 к.л.
  • компот от праскови - 1
  • брашно - 300 г
  • орехи - 200 г ситно смлени
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • бакпулвер - 1
  • яйца - 5 бр.
  • ром
  • есенция ром
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. На дъното на тава се карамелизира 150 г захар с 1 к.л. канела. Когато карамелът е готов, тавата се сваля от огъня.

2. След като карамелът изстине, върху него се подреждат плодове от компот.

Традиционно се прави с компот от праскови, но може да се замени с компот от кайсии, компот от череши или вишни (без костилки), с ананас, с круша, също и с пресни череши, ябълки. Пресните череши, на които са махнати костилките, могат да постоят за 10 минути в ром или ликьор Амарето, чиито бадемов аромат чудесно пасва на черешите.

3. Върху плодовете се изсипва смес от: 5 яйца разбити с 300 г захар (докато удвоят обема си и сместа побелее), 300 г пресято брашно, 200 г смлени орехи, 1 к.л. сода бикарбонат и 1 бакпулвер.

4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (около 30 мин).

5. Изпеченият ретро сладкиш се обръща в чиния, докато е топъл, и с лъжица се залива със сиропа на компота, в който може предварително да се добави малко ром или есенция ром.

Ако сладкишът се прави с пресни плодове, трябва да приготвите допълнително захарен сироп от 500 мл вода, 5-6 супени лъжици захар и малко ром/ликьор/есенция.

Обърнатият сладкиш с карамел може да се поднесе поръсен с пудра захар или с топка ванилов сладолед и да се украси с мента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: