Начин на приготвяне
За пилешка супа може да се използва всяка част от пилето. Но-традиционно и най-вкусна се получава, когато в бульона за супата са се варили и част от костите.
Затова най-често се използват фенери, по които има и малко от пилешката мазнина и като добавка дреболии от пиле.
Пилешките фенери и дреболиите се измиват и поставят в тенджера с подсолена вода и малко олио. Солта е на вкус, а мазнината не е много, защото самото пилешко ще си пусне мазнина. Преди да заври водата с месото, на повърхността се образува пяна, която трябва да се отстрани, като се изгребе с лъжица.
Лукът, морковът и чушката се почистват и нарязват на ситно. За удобство могат да се смелят и с блендер, но на по-едро, а не да станат на каша. Нарязаните зеленчуци се слагат при врящото месо.
Когато зеленчуците започнат да омекват, се слагат обелените и нарязани на средно големи парчета картофи. След около 10-15 минути се слага и фидето, като при добавянето леко се начупва.
Месото по фенерите е увряло, когато започне лесно, като се бодне с вилица, да се отделя от костите. Дреболиите и фенерите се изваждат в чиния. Фенерите се обезкостяват, а дреболиите се нарязват на парченца, след което се връщат в супата (без отделените кости, разбира се).
Добавят се и предварително настърганите домати. След около десет минути се проверяват картофите и фидето, дали са се сварили. Ако картофите и фидето са омекнали, тенджерата се отстранява от котлона. Поръсва се малко смлян черен пипер и се нарязва на ситно пресен магданоз.
Супата се оставя малко да изстине и през това време се приготвя застройката. За целта в купичка се разбива яйцето с помощта на вилица. Прибавя се киселото мляко и отново се разбива.
След това се гребва с черпак от вече поизстиналата пилешка супа и се слага на струйка при яйцето и млякото, като разбиването продължава. Така няколко пъти, за да се уеднаквят температурите на супата и застройката.
След това сместа на струйка се излива в тенджерата, а супата се разбърква леко.
Застройката може да се приготви също така само с жълтъка на яйцето, тогава тя става по-гладка.
Пилешката супа за начинаещи се сервира поръсена с нарязан пресен магданоз и щипка смлян черен пипер.
Коментари