Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Пилешка Супа»Пилешка супа за начинаещи

Пилешка супа за начинаещи

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Пилешка супа за начинаещи
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
08/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Как да приготвим разкошна пилешка супа само в няколко лесни стъпки - подробно за начинаещи"

Необходими Продукти

  • пилешки фенери - 3 бр.
  • пилешки дреболии - 250 г (дробчета, сърца, воденички)
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • картофи - 3 бр.
  • фиде - 2 топки
  • домати - 1/3 к.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пилешка супа може да се използва всяка част от пилето. Но-традиционно и най-вкусна се получава, когато в бульона за супата са се варили и част от костите.

Затова най-често се използват фенери, по които има и малко от пилешката мазнина и като добавка дреболии от пиле.

Пилешките фенери и дреболиите се измиват и поставят в тенджера с подсолена вода и малко олио. Солта е на вкус, а мазнината не е много, защото самото пилешко ще си пусне мазнина. Преди да заври водата с месото, на повърхността се образува пяна, която трябва да се отстрани, като се изгребе с лъжица.

Лукът, морковът и чушката се почистват и нарязват на ситно. За удобство могат да се смелят и с блендер, но на по-едро, а не да станат на каша. Нарязаните зеленчуци се слагат при врящото месо.

Когато зеленчуците започнат да омекват, се слагат обелените и нарязани на средно големи парчета картофи. След около 10-15 минути се слага и фидето, като при добавянето леко се начупва.

Месото по фенерите е увряло, когато започне лесно, като се бодне с вилица, да се отделя от костите. Дреболиите и фенерите се изваждат в чиния. Фенерите се обезкостяват, а дреболиите се нарязват на парченца, след което се връщат в супата (без отделените кости, разбира се).

Добавят се и предварително настърганите домати. След около десет минути се проверяват картофите и фидето, дали са се сварили. Ако картофите и фидето са омекнали, тенджерата се отстранява от котлона. Поръсва се малко смлян черен пипер и се нарязва на ситно пресен магданоз.

Супата се оставя малко да изстине и през това време се приготвя застройката. За целта в купичка се разбива яйцето с помощта на вилица. Прибавя се киселото мляко и отново се разбива.

След това се гребва с черпак от вече поизстиналата пилешка супа и се слага на струйка при яйцето и млякото, като разбиването продължава. Така няколко пъти, за да се уеднаквят температурите на супата и застройката.

След това сместа на струйка се излива в тенджерата, а супата се разбърква леко.

Застройката може да се приготви също така само с жълтъка на яйцето, тогава тя става по-гладка.

Пилешката супа за начинаещи се сервира поръсена с нарязан пресен магданоз и щипка смлян черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Рени Иванова
Рени Иванова
Класическа пилешка супа! Благодаря!
17.10.2019 15:51