Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени чушки»Постни пълнени чушки с ориз и домати

Постни пълнени чушки с ориз и домати

Kostadin StefanoffKostadin Stefanoff
Новак
1814036
Постни пълнени чушки с ориз и домати
Снимка: Kostadin Stefanoff
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"По-вкусно от порция постни пълнени чушки с ориз и домати са само две порции постни пълнени чушки с ориз и домати"

Необходими Продукти

  • чушки - 10 бр. червени (прави и обемни)
  • ориз - 230 г Бисерен
  • олио - 100 мл
  • целина - 2 бр. стебло или 100 г глава целина
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 1/2 китка
  • доматена паста - 1 сл
  • домати - 240 г белени от 1 консерва
  • домати - 2 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 бр. по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме лука и целината на ситно и ги задушаваме в олиото до златисто, в дълбока тенджера.

Добавяме чесъна, ситно накълцан. Измиваме ориза и го изцеждаме. Добавяме го към лука. Готвим докато започне да става прозрачен.

Слагаме доматената паста, доматите от консерва, подправките и една чаена чаша вода, разбъркваме хубаво да се смесят (ако добавяме люта чушка, сега е момента, ситно нарязана без семките). Готвим до поизпаряване на водата, като бъркаме често, за да не загаря сместа.

Когато е готово махаме от котлона и добавяме ситно нарязания магданоз (ако ползвате прясна чубрица, я добавяме сега, ако е сушена - с доматите).

Измиваме и почистваме чушките от семките. Пълним ги със оризовата смес и запечатваме с резен домат. Нареждаме ги в тавичка (ако остане смес я разпределяме между чушките, както и останалите резенчета домати ако има такива).

Заливаме с вода до средата на чушките. Печем на предварително загрята фурна на 200 градуса, 1 час или до хубаво запичане на пълнените чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: